Prostreno.cz

Vosk na kupovaném ovoci dobrou službu zdraví neudělá

Nalijme si čistého vína – to, co si domů nosíte ze supermarketu, není tak docela bez rizika. Vosk na jablkách a hruškách vám totiž klidně může zadělat i na žaludeční vředy a dýchací potíže! Naučte se ho odstranit pomocí jedlé sody a jablečného octa.

Jste přesvědčení o tom, že na pultech obchodů se objevují jen zdravotně nezávadné potraviny? Zapomeňte. Pravda je taková, že málokdo tuší, co vlastně kupuje! Vezměme si třeba takové ovoce, jehož lesknoucí se povrch přímo láká k zakousnutí. Proč se dovážené plody potírají voskem a jaké hrozby z této „kamufláže“ plynou? Připravte se na hodně drsné prozření!

Habaďura na zákazníky i snaha o delší trvanlivost

Odborníci varují, že konvenčně pěstované druhy jsou minimálně osmkrát za sezonu chemicky ošetřeny. A to fakt není málo! V poslední fázi navíc dochází k jejich pomazání speciálním druhem vosku, a to za účelem lepší konzervace, zvláště během dlouhé přepravy ze zemí s tropickým podnebím. Tento „nátěr“ chrání ovoce před poškrábáním, ztrátou vody i oxidací, přičemž působí jako inhibitor proti množení plísní a některých mikroorganismů. Co si budeme vykládat, i vizuální stránka je pak o něco přitažlivější, takže lidé kupují takto „potažená“ jablka, hrušky i exotickou maracuju s kaki ostošest. Jenže ty následky….

Trable s dýcháním a žaludeční vředy

Podle profesora potravinářských věd Luka LaBordea, který působí na americké Pensylvánské státní univerzitě, není tento vosk pro lidský organismus stravitelný. Expert z oboru na základě několika vlastních studií připouští, že zmíněná „ingredience“ může způsobit žaludeční vředy i různé závažné infekce v gastrointestinálním traktu. Divit byste se prý neměli ani v případě, že vás postihnou dýchací obtíže! Jste překvapení? Kdo by po téhle „jobovce“ nebyl. Naštěstí existují způsoby, jak kupované ovoce lesklého nátěru zbavit. Které můžete vyzkoušet okamžitě?

Stará dobrá soda jako přítel do nepohody

Podle nedávné americké studie zveřejněné v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry je použití roztoku jedlé sody a vody nejlepší metodou. Když v této lázni necháte „plavat“ kupované plody zhruba 15 minut, po výlovu a osušení už bude jejich konzumace bezpečná. Vsadit však můžete i na jablečný ocet, kterým ovoce jednoduše potřete, poté ho omyjte pod tekoucí vodou. Jaká alternativa vám je sympatičtější?

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3601259/, www.jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/491796





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat