Prostreno.cz

Energii a lepší náladu vám dodá vitamin B12

Zima o sobě dává vědět ve své plné síle, restrikce nepolevují, živná půda pro únavu a stresy jako dělaná. Dejte si sklenici mléka, vajíčka nebo maso a mělo by vám být lépe. Tyto potraviny dodávají vitamin, jenž vás hodí do psychické pohody, zlepší paměť a ještě prospěje srdci.

Vitamin B12. Přijde vám jako méně známý a tím i nepodstatný? Pletete se na celé čáře. Lékaři se domnívají, že jeho dlouhodobý nedostatek je jedním z nejčastějších nutričních problémů současnosti. Doporučená denní dávka živiny, která je známá i pod pojmem kyanokobalamin, je 2,4 µg (mikrogramu). Bohatými zdroji jsou pak živočišné produkty, tedy vejce, mléko, sýr, maso a vnitřnosti, ovšem tento druh „béčka“ můžete čerpat i z obilných cereálií nebo kvasnic. Jaký působivý výsledek vám přinese, když si jeho příjem řádně pohlídáte?

Dobrá nálada, kterou nic nezkazí

Jste před koncem roku pod neustálým tlakem, protože toho do Vánoc musíte ještě spoustu zařídit? Často si vás „podají“ chmury a splíny? V těchto případech je pro vás zmíněný vitamin opravdovou nutností. Závěry nedávné americké studie totiž informují o tom, že zatímco jeho nízké hladiny vedou k chronické únavě, špatné náladě, mlhavému myšlení i nervové labilitě, v optimálním dávkování odborníci vidí cestu, jak zatočit se stresem, vyčerpaností i depresemi. To zní jako hodně efektivní doping, nemyslíte?

Paměť jako slon? Tu můžete klidně mít

„Bé dvanáctka“ je osvědčeným ochráncem mozkových buněk, na což experti prostřednictvím svých výzkumů poukazují poměrně často. Přesně tato schopnost se pozitivně odráží na kognitivních funkcích, tudíž dochází ke zlepšení paměti, schopnosti učení, koncentrace, plánování i pochopení informací. Pokud tedy máte pocit, že se vám z hlavy podezřele často vytrácí důležité informace, víte, co máte dělat.

Zdravé srdce, které bije jako zvon

Ze závěrů studie Americké kardiologické asociace (American Heart Association) jednoznačně vyplývá, že vitamin B12 je účinný při redukci škodlivého cholesterolu, čímž značně snižuje pravděpodobnost vývoje srdečních onemocnění. Zároveň se podílí i na normalizaci krevního tlaku, takže v tomto ohledu platí za efektivní „medikament“. Tak na to nezapomínejte!





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat