Prostreno.cz

Velká dietní lež: Sladké nápoje můžou za moje faldíky

Příjem a zpracování cukrů patří k vrozeným schopnostem každého z nás, stejně jako faktor jistého odmítání hořké chuti, která signalizuje možné nebezpečí či škodlivost. Odpověď organismu na jednotlivé chutě v pozdějším věku upravuje výběr potravin, které preferujeme v dospělosti. Již odpradávna přitom lidé upřednostňovali sladkou chuť v jídle i nápojích. Celkový výběr jídla byl vždy silně ovlivňován právě sladkou chutí.

Správná tělesná hmotnost

Náš metabolismus spaluje každý den kalorie z potravin a nápojů, které konzumujeme. Pro optimální tělesnou hmotnost je důležitá energetická rovnováha, kterou si zabezpečíme správným poměrem přijatých kalorií a dostatečnou fyzickou aktivitou. Různá výživová doporučení nutričních odborníků spojují přibírání na váze se sladkými nápoji. Důležité je si však uvědomit, že přibírání nemusí mít za následek samotný cukr v nápoji, ale celkový kalorický obsah nápoje.

Jednoduché cukry, zejména fruktóza a sacharóza, stimulují nervový systém a zvyšují energetický výdej. Tento jev je však závislý na množství konzumovaného cukru. Při dlouhodobém a nadměrném příjmu sacharidů, zejména jednoduchých cukrů, se nadbytečný cukr v těle vlivem tvorby hormonu inzulinu mění na zásobní tuk. Je znám doporučený příjem živin v poměru 6 : 3 : 1, kdy 6 dílů představují v denním rozpočtu cukry, 3 tuky a 1 díl bílkoviny. Bílkoviny totiž představují nejvyšší zatížení organismu při trávení. Tuky jsou nutné pro zpracování vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K).

Význam sacharidů při rozvoji obezity je v porovnání s tuky podstatně menší. Sacharidy mají nižší obsah energie (17 kJ/g) než mají tuky (38 kJ/g). Při vyšším příjmu sacharidů dochází k aktivaci sympatického nervového systému a následně k adaptačnímu zvýšení jejich spalování. Díky tomu se zvyšuje energetický výdej. Cukry typu sacharózy (cukr řepný či třtinový, obdobně i v medu) ve své podstatě umožnily přežití lidstva. Jedná se o koncentrovanou energii v malém množství, která je z dostupného rostlinného zdroje.

Při shazování hmotnosti u nesportovců je kromě úpravy jídelníčku důležitá vyšší pohybová aktivita. Ideální jsou u obézních lidí aktivity ve vodě, kde nadnášivý efekt vody šetří nosné klouby. V potravě je doporučeno omezit především živočišné tuky a bílkoviny. Naopak polysacharidy typu škrobovin (luštěniny, rýže, těstoviny pozn. red.) mají vzhledem k nižšímu glykemickému indexu s postupným uvolňováním energie ve formě glukóz déletrvající sytící efekt,“ říká MUDr. Jana Vránová.

Hnací silou současné vlny obezity je zejména nevyvážené stravování. Zdravá strava by měla obsahovat optimální poměr tuků, sacharidů a bílkovin. V případě, že chceme zhubnout, a především si udržet dobrou kondici organismu, je potřebné se vyhnout drastickým dietám a neustálému balancování mezi optimální váhou a nadváhou. Při výpočtu celkového příjmu kalorií je důležité spočítat nejen příjem z jídla, ale i tekuté stravy, kterou přijímáme ve formě nápojů. Ve většině případů stačí při shazování hmotnosti upravit velikost porcí, která bude optimální pro daného člověka. Ve spojení s dostatečnou fyzickou aktivitou, potravinami a slazenými nápoji s nízkým obsahem kalorií lze prožít i proces hubnutí v psychické pohodě bez stresu z odpírání si sladkého.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat