Prostreno.cz

Cukr a vaše zuby. Nenechte se připravit o krásný úsměv

Cukry a vařené škroby (například chléb, těstoviny, sušenky) jsou zkvasitelné sacharidy, které přispívají k riziku zubního kazu. Ten se může vyvinout tehdy, když se cukry spojí s bakteriemi na zubech.

Bakterie produkují kyseliny, které postupně rozebírají tvrdou strukturu zubu. Stupeň rizika zubního kazu však souvisí s několika faktory, jako je čas, zubní hygiena, pevnost zubní skloviny, větší mezery mezi zuby, složení slin či přítomnost bakterií v ústech. Riziko výskytu kazů lze snížit pomocí správného použití fluoridu spolu s dobrou ústní hygienou, která zahrnuje pravidelné zubní prohlídky.

K erozi, resp. zhoršení stavu zubní skloviny, dochází v důsledku ztráty minerálních látek ve sklovině. K tomuto jevu dochází při častém vystavení zubu organickým kyselinám. Některé kyseliny se vyskytují přímo v potravinách, nápojích, žaludeční kyselině či přímo ve vodě. Žádné jídlo s vysokým obsahem kyselin nebo cukrů nemůže zásadním způsobem poškozovat zub ve velké míře. K této situaci dochází zejména tehdy, když se tyto potraviny nebo nápoje konzumují velmi často, případně zůstávají v ústech poměrně dlouhou dobu. Pak ovšem musí být i splněna podmínka přítomnosti bakterií a nedostatečné ústní hygieny. Ukazuje se totiž, že kyseliny jsou obsaženy i v různých šumivých nápojích a jsou přirozenou složkou džusů a šťáv včetně pomerančových, jablečných a hroznových. „Ovocné kyseliny tzv. naleptávají sklovinu, ta je více náchylná na poškození," vysvětluje diplomovaná dentální hygienistka Dana Tichotová.

Pacientům proto doporučuje po jídle zuby vyčistit, nebo aspoň vypláchnout ústní vodou. „Při požití ať již sladkého či kyselého jídla se změní Ph v ústech. Sklovina je tak více náchylná k poškození. Do 45 minut po jídle, minerály ve slinách opět vyrovnají Ph, proto se doporučuje čistit zuby až po této časové prodlevě, zubní kartáček, by mohl poškodit ochrannou vrstvu zubu. Po jídle doporučuji ústa vypláchnout čistou vodou nebo ústní vodou, obsahující floridy," říká Dana Tichová ze zubní ordinace Arbes Dent.

Pokud vám ale situace neumožňuje si zuby vyčistit či vypláchnout, postačí i obyčejná žvýkačka. „Žvýkání způsobí větší produkci slin a zuby jsou tak více omývány. Ph v ústech se tak rychleji vyrovná," vysvětluje dentální hygienistka.

Milovníci sladkých nápojů a fresh džusů ale nemusí smutnit, že je budou muset ze svého jídelníčku zcela vyřadit. „Nejlepší radou je sice nepít sladké nápoje, a pakliže je již pijí, je lepší použít brčko, aby sladký nápoj co nejméně atakoval zuby, popřípadě opět vypláchnout čistou nebo ústní vodou dutinu ústní," uzavírá Dana Tichotová.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat