Prostreno.cz

Éterické oleje, které zkrátí léčbu nachlazení

Léky z lékárny nezabírají? Při příznacích nachlazení zvažte použití alternativních metod. Které esenciální oleje mohou zkrátit dobu léčby, a dokonce předcházet problémům? Rozhodně se v tomto případě nejedná o placebo!

Ano, je tomu skutečně tak. Některé esenciální oleje mohou pomoci při léčbě virových infekcí, zatímco jiné snižují horečku a přispívají k relaxaci a dobrému spánku. Mezi takové patří levandule, heřmánek, bergamot a santalové dřevo. Proč jim věřit?

Co říká výzkum?

Přestože éterické oleje byly po staletí používány jako lidové prostředky, není mnoho vědeckých výzkumů, které by podpořily jejich účinnost proti běžnému nachlazení. Některé studie však přece jen existují.

Jeden výzkum z roku 2010 prokázal, že vdechování páry s heřmánkovým esenciálním olejem zmírňuje příznaky nachlazení. V tomto směru se jako užitečný prokázal i olej z čajovníku, který vyniká antivirovými vlastnostmi.

Zimní období se někdy podílí na propuknutí nepříjemných případů bronchitidy. Podle vědecké práce vypracované taktéž v roce 2010 se při její léčbě uplatňuje eukalyptový olej, který se může pochlubit antivirovými a antimikrobiálními vlastnostmi. Eukalyptus se také používá k vytvoření chladné komprese v případě horečky.

A zase ta máta!

Během období chřipek a nachlazení je také vhodné mít po ruce olej mátový. Jeho součástí je totiž mentol, tedy přísada, která pomáhá zmírnit přetížení. Ne nadarmo je mentol používán v mnoha kapkách na kašel. Mátový olej by však neměl být podáván dětem mladším šesti let. Podle studie z roku 2007 mentol nutí malé děti, aby přestávaly dýchat.

Jak používat éterické oleje při nachlazení?

Podle americké Národní asociace pro holistickou aromaterapii nejlepších výsledků dosáhnete tak, že pět až sedm kapek silice přidáte do velkého hrnce nebo misky s vroucí vodou. Poté se nad páru nakloňte (držte se asi deset centimetrů daleko) a hlavu zakryjte ručníkem. Zavřete oči a dýchejte nosem na dobu ne více než dvě minuty najednou.

Chcete-li přímo vdechovat esenciální oleje, pak nechte působit tři kapky silice v bavlněném kapesníku. Můžete také usínat s pár kapkami oleje na svém polštáři. Ovšem je tu i další možnost. Relaxační a méně intenzivní způsob, jak používat éterické oleje, se pojí s koupelí. Do jedné lžíce nosného oleje (nebo mléka) přidejte dvě až 12 kapek oleje esenciálního a směs přimíchejte do lázně. Vždy mějte na paměti, že nezředěné éterické oleje mohou pokožku podráždit nebo popálit. A pozor, vdechnutí vůně ve velkém množství nebo po delší dobu obvykle způsobuje závratě.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat