Prostreno.cz

Kuchyňské byliny na pozimní pročištění střev

Říká se, že imunita má svůj trůn ve střevech. Jak posílíte činnost těch svých? Vsaďte na účinné a známé bylinky!

Střevo je největším orgánem v těle, který občas potřebuje trochu popostrčit. Jak a čím? Obecně se doporučuje maximálně měsíční souvislé užívání jistých druhů bylin. Které vám pomohou?

Majoránka

Majoránka zahradní pomáhá při nechutenství a nadýmání. Éterický olej v ní obsažený je velmi ostrý a neměl by se používat neředěný. Působí silně antisepticky, a proto se bylina využívá v přírodním léčitelství jako čaj nebo tinktura při průjmech nebo nespecifických žaludečně-střevních potížích.

Tymián

Tymián obecný, zvaný také mateřídouška obecná, obsahuje vonnou silici s thymolem a karvakrolem, také monoterpenoly p-cymen, y-terpin, linalool, geraniol a thujanol, saponiny, kyselinu rozmarýnovou, hořčiny a flavonoidové glykosiny. Tymián je považován za jednu z nejsilněji působících antibiotických kuchyňských bylin, které zároveň povzbuzuje trávicí soustavu a odstraňuje zápach z úst.

Šalvěj lékařská

Obliba šalvěje u tuzemských pěstitelů stoupá. Některé druhy obsahují až tři procenta silice, která je tvořena směsí thujonu (ten působí ve velkých dávkách omamně), salviolu, kafru, cineolu a borneolu. Kromě toho se může pochlubit tříslovinami, hořčiny, estrogenními hormony a pryskyřicí. K mání jsou v tomto případě i vitaminy skupiny B. No není ta šalvěj úžasná? Střeva ji milují!

Saturejka

Saturejka zahradní obsahuje éterický olej s karvakrolem, cymolem, thymolem a thujonem. Ti všichni jí dodávají antimikrobiální, antivirové, antibakteriální a antimykotické účinky. Bylinka je známá pro svoji schopnost podporovat chuť k jídlu a trávení. Celkově posiluje imunitu a pomáhá při hojení ran. Taktéž podporuje střevní činnost. Je ovšem užitečná i jako tinktura, která dává tělo dohromady po léčbě syntetickými antibiotiky. Pustíte se do ní?

Pak si připravte sušenou bylinku a padesátiprocentní líh (v poměru 1 : 5). Dva týdny za občasného promíchání nechte macerovat v tmavé láhvi, potom přeceďte a uložte do ledničky. Tinkturu používejte buď jako „očišťovat“ těla po nemoci, nebo v rámci prevence. Pak je vhodné užívat ji třikrát denně po deseti až patnácti kapkách.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat