Prostreno.cz

Kurkumová limonáda pro zpestření pitného režimu

Máte už dost obyčejné čisté vody? Obohaťte svůj pitný režim o něco nového, neotřelého. Pijte kurkumovou limonádu, která zároveň efektivně pomáhá při snižování váhy.

Kurkuma patří mezi silné koření, které vyniká oranžovožlutým odstínem. Fascinuje však i jinak než barvou. Kurkuma je podle některých živý a inspirativní kořen, jenž je součástí mnohých indických a asijských receptů. Málokdo však ví, že se dá použít k vytvoření jednoduchého, osvěžujícího nápoje, jako je limonáda. Proč byste něco takového měli zkusit?

Zlatý kořen se tradičně používá již stovky let, a to k nápravě širokého spektra onemocnění. Kurkuma může pomoci zmírnit zdravotní problémy, jako je artritida, bolest zad a celkový zánět v těle. Kurkuma redukuje zánět tím, že snižuje hladiny histaminu, zvyšuje přírodní produkci kortizonu a inhibuje cytokin, zánětlivý gen.

Bezproblémové trávení, detoxikace i krása

Vedle svých prozánětlivých vlastností kurkuma prospí trávení tím, že pomáhá tělu při produkci trávicích enzymů a zvyšuje produkci žluči, která tráví tuky a detoxikuje játra. Rovněž bylo prokázáno, že zlatý kořen může být užíván ve vysokých dávkách a bez vedlejších účinků, tedy až na výjimky. Krásná a svěží zázvorová vůně a chuť kurkumy navíc obohacuje těstovinové omáčky, koktejly i polévky. Tedy nejen to. Kurkumu můžete ochutnat i v limonádě, která v zimě doplní pitný režim a v létě osvěží. Jak si ji připravit?

Budete potřebovat 3 šálky vody, 2 lžíce čerstvé či sušené máty nebo bazalky, citronovou šťávu (ze tří citronů), 2 čajové lžičky kurkumového prášku a 1 lžičku javorového sirupu či stévii (volitelné podle chuti). Pro další dochucení lze přidat i čerstvě mletý pepř. Postup je přitom velmi jednoduchý. Ingredience promíchejte a nechte vychladit. V případě, že máte čerstvé bylinky, roztlučte je nejdřív v hmoždíři, aby se uvolnilo jejich aroma. Limonádu vždy podávejte čerstvou.

Pomocná berlička při hubnutí

Studie z roku 2009 provedená na myších na americké Tuftsově univerzitě odhalila, že kurkumin může skutečně potlačit růst tukových tkání. Akorát mějte na paměti, že pokud je tento zázrak užíván ve vysokých dávkách a dlouhodobě, může trochu rozrušit citlivější žaludek.

Zdroj: názory autora, www.onlymyhealth.com/turmeric-lemonade-recipe-and-health-benefits-1618496512





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat