Prostreno.cz

Jste ospalí? Vyvarujte se ticha a neseďte na židli

V noci jste spánku moc „nedali“, takže teď vám rozhodně není do zpěvu? Dobijte své baterky kapkou správného esenciálního oleje nebo krátkou procházkou. Hodně pomůže i to, když pořádně „osolíte“ rádio!

Doporučení týkající se osmi prospaných hodin odborníci zdůrazňují tak často, že ho každý z nás jistě slyšel nesčetněkrát. Jenže ouha. Někdy relax v pyžamu sabotují hluční sousedé či chrápající partner, jindy zase nutné „dodělávky“ do práce nebo epizoda oblíbeného seriálu. Následující den se pak člověk cítí jako po boji s tím, že se „uzívanou situaci“ snaží řešit několika šálky kávy, popřípadě energetickými nápoji. Mluvíme vám z duše? Pak vás musíme varovat!

Všeho moc škodí

Černé zlato je dobrým sluhou, ale zlým pánem. Ostatně, ne nadarmo experti varují, že nadměrná konzumace kofeinu může způsobit nepříjemné bušení srdce, bolesti hlavy, nevolnost, třes rukou, nebo dokonce úzkostné stavy. Otázka „do pranice“ tedy zní, jak oblafnout pocit vyčerpání, abyste v pohodě zvládli i ty nejnáročnější úkoly? Jděte na to od lesa a zkuste nějakou z těchto možností!

Vsaďte na krátkou procházku

To, že čelíte spánkovému deficitu, podle vědců nejsilněji pocítíte zhruba dvě hodiny po obědě. Co vás dostane z nejhoršího? Možná to zní neuvěřitelně, ale první pomoc představuje několikaminutový špacír. Je prokázáno, že chůze stimuluje srdce, mozek i svaly, takže z vás setřese únavu „natotata“. Nejefektivnější je samozřejmě pohyb na čerstvém vzduchu, ovšem pokud si nemůžete dovolit opustit zaměstnání, vezměte za vděk alespoň jeho vnitřními prostory. Vždyť lepší něco než nic!

Vzpruhu zaručí i esenciální oleje

Není žádným tajemstvím, že esenciální oleje mají blahodárné účinky. V nich obsažené sloučeniny, které se prostřednictvím dýchacího systému dostanou do organismu, dokáží téměř okamžitě pozitivně ovlivnit náladu, přičemž mohou způsobit i vítané fyziologické změny, včetně zvýšení energetické hladiny. Pokud se ptáte, jak je využít, můžete si jejich malé množství kápnout třeba na hřbet ruky. Tak je ucítíte pořád! Schopnost dobít baterky má kupříkladu esenciální pomeranč, lemongrass, skořice, bazalka, máta nebo rozmarýn.

Pusťte si hudbu. To zabere

O přínosech hudby se nepochybuje ani náhodou. Specialisté už několikrát poukázali na to, že poslech libozvučných zvuků má uklidňující a hojivý účinek na tělo i duši. Správný výběr žánru prý poskytuje úlevu od bolesti, prospívá srdci, posiluje imunitní systém a podporuje koncentraci. Rovněž je to efektivní způsob, jak se zbavit únavy a splínů! Alespoň tak to na základě své studie praví američtí vědci z americké Illinoiské univerzity.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat