Prostreno.cz

Dokonalý čaj pro zimní měsíce. Čínský Yunnan

Pokud jste nikdy nezkusili černý Yunnan čaj, chybí vám vynikající zažívací pomůcka a jedinečná odrůda nápoje, která může nabídnout ještě více přínosů pro zdraví. Navíc napomáhá hubnutí a mírní zažívací potíže! A jak se vyrovnává s bakteriemi?

Yunnan čaj je druh fermentovaného čaje, který se vyrábí v provincii Yunnan v Číně. Je také známý jako čínský černý čaj, dianhong či pu'er (či Pu Erh) čaj. Pro jeho přípravu se využívají čajové listy zakoupené v surové formě. Ty pak mohou projít dlouhou fermentací. Pokud jde o chuť čaje, tak tak je bohatá a sladová, s některými podtóny čokolády nebo pepře, což z tohoto nápoje dělá příjemnou a prohřívací záležitost ve studené zimě. Ostatně, Yunnan vyniká plnou chutí, jež také skvěle doplňuje mléko a špetka třtinového cukru.

Na trhu se objevuje čaj Broken Yunnan, což je levná odrůda s několika zlatými pupeny, spíše hořkou chutí a tmavou barvou. Yunnan Gold vyniká barvou živě červenou. Golden Needle zase charakterizují čistě černé listy, bez zlatých pupenů. Všechny varianty však mají něco do sebe.

Čínský penicilin v akci

Čaj Yunnan má mnoho blahodárných účinků pro zdraví, včetně těch pozitivních, jako jsou ztráta váhy, zkrocení vysokého cholesterolu, léčba kardiovaskulárních chorob, zažívacích potíží, zánětů a některých forem rakoviny. Většina těchto schopností pochází z vysokých koncentrací antioxidantů, včetně fenolických sloučenin, flavonoidů, katechinů a malého množství kofeinu.

Tyto účinné sloučeniny mohou zabránit oxidačnímu stresu a redukovat chronické nemoci, zároveň potlačují chuť k jídlu a vyrovnávají bakteriální prostředí ve střevě. Z těchto důvodů se uvedený čaj, které se také říká čínský penicilin, jeví jako dokonalý pro zimní měsíce, kdy řádí všemožné viry a bakterie, a navíc se leckdo potýká se svým novoročním předsevzetím zhubnout nebo aspoň žít zdravě.

Ostatně, výzkum publikovaný v odborném časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry potvrdil, že konzumace Pu Erhu významně snižuje výskyt koronárních a cerebrovaskulárních příhod a má nezanedbatelný protizánětlivý efekt. Že ho ještě nemáte? Vydejte se do nejbližšího obchodu s čajem, dejte 2 kávové lžičky lístků do sítka a vodu přiveďte k bodu varu. Dvě minuty počkejte a teprve poté čaj zalijte. Nechte 2 minut louhovat a přidejte med, pokud je to žádoucí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat