Prostreno.cz

Proč byste měli dát šanci mandlím?

Pokud rádi něco chroupete, nemusíte sáhnout zrovna po obligátních (a nezdravých) chipsech nebo pražených solených arašídech. Dejte šanci mandlím!

Mandle jsou poměrně podceňované. V kuchyni mají sice své místo, ale jen málokdo si je vybere jako zdravou svačinku. A přitom by rozhodně nemohl udělat chybu (tedy za předpokladu, že jich nesní půl kila). Proč?

Jíme méně, vážíme méně

Pokud jste se rozhodli zatočit s nadváhou a zvolili jste si nějaký zdravý dietní program (žádné hladovění apod.) v kombinaci s pohybem, ještě k němu přidejte mandle. Některé studie totiž prokázaly, že lidé, kteří posvačí hrstku mandlí, jsou ve své snaze o zhubnutí úspěšnější než ti, kteří je na svůj jídelníček nezařadí. Mimochodem, mandle se ukázaly jako prospěšné především pro ženy – jeden z výzkumů odhalil, že u nich zvyšují hladinu chemických látek, díky nimž mají mnohem déle pocit sytosti (a díky tomu, respektive díky mandlové svačince), pak zkonzumují méně kalorií.

Bojujeme s cholesterolem

Že hladinu cholesterolu výrazně ovlivňujeme složením stravy, to je známá věc. Jak ovšem ukázaly nedávné studie, mandle patří k potravinám, jež umějí cholesterol (ten „špatný“ cholesterol, LDL) snižovat, a proto by se na ně měli zaměřit lidé, kteří mají s hladinou cholesterolu problémy. Ve Spojených státech amerických je dokonce na balíčcích mandlí v obchodech označení American Heart Association, která tak deklaruje a potvrzuje jejich prospěšnost pro zdraví našeho srdce (samozřejmě opět mluvíme o nepražených a nesolených mandlích).

Zůstáváme mladí a zdraví

Hrstka mandlí (přibližně 20 až 25 kousků) představuje asi 35 % doporučené denní dávky vitaminu E – antioxidantu, který hraje velmi důležitou roli ve zmírňování stárnutí. Navíc obsahují i řadu prospěšných látek pomáhajících v prevenci i takových nemocí, jako je například rakovina nebo choroby srdce a cév.

Budeme šťastni v manželství

Mandle jako záruka šťastného manželského sňatku? Kdoví, pravdou však je, že ve 14. století tomu v Itálii věřili. Ženich s nevěstou totiž dostali pět slazených mandlí, jež měly znázorňovat atributy šťastného manželství – zdraví, bohatství, štěstí, plodnost a dlouhověkost. Tak proč to nezkusit?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat