Prostreno.cz

Stimulační nápoj z kustovnice nakopne vaše zdraví

V čínské medicíně se šťáva z kustovnice neboli goji považovala za nápoj nesmrtelnosti, její plody jsou ceněny jako zdroj vitality, dlouhověkosti a sexuální potence. Jak se dá připravit stimulační nápoj a po jaké době pocítíte její účinky?

Protinádorové účinky

Goji účinkuje proti různým typům nádorových buněk, jako jsou karcinom plic, prsu, děložního čípku, tlustého střeva, i v případě leukemických buněk. Kustovnice také snižuje nežádoucí působení chemoterapie a radioterapie, proto je vhodným doplňkem standardní léčby.

Původní odrůda kustovnice čínské má domov v srdci Tibetu. Její plody jsou jasně červené bobule, které v místech růstu slouží i jako potrava ptákům. Odvozené druhy kustovnice se postupně rozšířily do Mongolska, Indie a dalších částí světa. Vysoký podíl antioxidantů zaujímá druhé místo v kategorii ovoce. Kustovnice chrání buňky a má protistárnoucí efekt. Plody jsou nutričně bohaté, obsahují velké množství vitaminu C, některé skupiny vitaminu B, rutin, zinek, železo, měď, vápník, selen a betakaroten, kterého má goji dokonce víc než mrkev. Proto se pyšní blahodárným účinkem na zrak. Tím to ovšem jenom začíná.

Využití v čínské medicíně

Dle čínské medicíny je kustovnice neutrální povahy, to znamená, že nezahřívá, ani neochlazuje. Pozitivně ovlivňuje dráhu ledvin, močového měchýře, jater, žlučníku a posiluje čchi sleziny (čchi se rozumí vitální energie). Využívá se při léčbě nemocí z nedostatku jinu, které jsou doprovázeny žízní (cukrovka), dále při závratích, zhoršeném vidění, chronickém kašli i při léčbě lupénky či impotence.

Užívání

Kvalita kustovnice dovážené do naší republiky se bohužel různí. Doporučuje se kupovat dražší varianty s logem organic. Správná jakost plodů se pozná dle jejich jasné červené barvy a tvaru připomínajícímu hrozinku. Denní příjem by neměl převyšovat dvě hrsti bobulí, u dětí se přitom jedná pouze o poloviční dávku. Z goji lze též připravit lahodný stimulační nápoj, a to svařením 3 lžiček plodů ve ¾ litru vody. Čaj pijte pouze do 17. hodiny, jelikož by mohl navodit potíže s usínáním. Ať už goji vyzkoušíte v jakékoli formě, její blahodárné účiny pocítíte už po několika dnech pravidelného používání.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat