Prostreno.cz

Čtyři veganské dny v měsíci omezí záněty ve střevech na minimum

U osob s chronickými střevními záněty je ideální přejit vyloženě na rostlinou stravu. Tento krok je ovšem velice těžký, proto zbystřete. Dle studie vědců z Kalifornie stačí dodržovat aspoň občasné veganské půsty, a to čtyři dny v měsíci. Zanícení střev se zásadně omezí, a naopak se výrazně posílí střevní mikroflóra.

Chronické střevní záněty jsou onemocněním, s nímž si alopatická medicína moc neví rady. Více pomáhá celostní, která se zaměřuje především na dodržování zdravého životního stylu. Symptomy se výrazně zlepšují součinností souboru změn v životním stylu – vyhýbání se stresu, zdravý spánek, dostatek pohybu, omezení příjmu kalorií, vyhýbání se jednoduchým cukrům a živočišným produktům, omezení konzumace alkoholu na minimum a nekouření.

Tým vědců z University of Southern California prokázal v experimentálním modelu, že pomoci by mohly i občasné diety či očisty v podobě veganských dní. Čtyři dny v měsíci na rostlinné stravě můžou výrazně snížit míru zánětů ve střevech, a naopak posílit skladbu mikroflóry, která pak zdraví střev posiluje.

„Zjistili jsme, že určité prvky stravy přímo přispívají k blahodárným účinkům. Nejde tady jen o buňky lidského těla, ale také o mikroby, které tato strava a dieta zásadně ovlivňují. Složení stravy podpořilo mikroby v maximálním blahodárném účinku diety proti zánětům střev,“ tvrdí profesor Valter Longo z University of Southern California.

Co na talíř?

Říkáte si, že byste nějaký ten veganský den klidně do svého stravovacího rozvrhu zařadili, ale nejste si tak docela jistí, co si v takové dny nakládat na talíř, abyste nejedli například jen pečivo a nechroupali salát? Zkusit můžete například tempeh. Spousta začínajících vegetariánů zná prakticky jedinou „náhradu“ masa, kterou je tofu. Ovšem tempeh, který je v podstatě fermentovaným sójovým proteinem, představuje ještě zdravější alternativu. Nejenže má vyšší obsah bílkovin, ale navíc je skvělým zdrojem vitaminu B12, který se nachází i v mase.

Velmi oblíbenou pochoutkou je například hummus. Těžko byste hledali chutnější formu cizrny. A navíc je tahle blízkovýchodní dobrota plná důležitých proteinů a vlákniny zároveň. Přidejte k tomu živiny z ingrediencí, jako je olivový olej (omega-3 mastné kyseliny), citron (vitaminy a antioxidanty), tahini (zdravé tuky a antioxidanty) nebo česnek (protizánětlivý s řadou cenných antioxidantů) a máte přímo studnici zdraví.

Skvěle vás zasytí také nejrůznější semena. Například to konopné. Že jej v obchodě v koutku se zdravou výživou zatím spíše obcházíte? To je škoda! Konopné semínko má lehce oříškovou chuť, a tak se úžasně hodí třeba do jogurtu. Jeho hlavní výhodou ale je, že obsahuje celé spektrum aminokyselin, čímž předčí i tolik oblíbená lněná semena nebo chia semena. A když už jsme u semínek, nemůžeme vynechat quinou. Nejenže díky ní rozšíříte svůj repertoár příloh, ale navíc je bohatá na mangan, zinek a železo. Tyto důležité minerály jsou nejen klíčové pro řadu pochodů v našem těle, ale jsou spojeny především s živočišnými zdroji potravy.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat