Prostreno.cz

Solnou lampu do každé místnosti

V poslední době na ně narazíte prakticky na každém rohu. Jsou v restauracích, kavárnách i v kancelářích. Prostřednictvím solných lamp či solných svícnů můžete zlepšit ovzduší i u vás doma. Tedy aspoň se to říká. Co je na tom pravdy?

Vzduch, který dýcháme, obsahuje kladné a záporné částice zvané ionty. Nedostatek záporných iontů může způsobit únavu, skleslost nebo pocit, že jsme úplně z formy. Přebytek kladných iontů v ovzduší a narušení rovnováhy mají na svědomí například průmyslové exhalace, výfukové plyny, televizory, monitory počítačů či klimatizace.

Solné lampy ovšem mají dar tento nežádoucí stav zvrátit. Obohacují vzduch o záporné ionty a tím pomáhají zlepšit mikroklima místnosti, ve které jsou umístěné. Takový vzduch má pak posilující a aktivizující účinky na lidský organismus a zlepšuje celkovou kvalitu vzduchu, který přijímáme. A všechno to začíná u obyčejné soli (1).

Sůl nad zlato

Sůl využívají lidé odedávna. Dříve byla tak vzácná, že se používala jako peníze. Slouží nejen ke konzervaci potravin a ochucení jídel, ale její léčebné účinky ulehčují život nejen alergikům.

Himálajské solné lampy jsou přitom vyrobeny z velkých kamenných krystalů soli pocházejících obvykle z Indie nebo Pákistánu, tedy zeměmi sousedícími s Himalájemi. Těží se stovky metrů pod zemí a jejich opracování probíhá ve většině případů ručně a bez použití chemických látek. I proto je každá solná lampa originál. Prakticky je nemožné ve světě najít dvě stejné lampy.

Léčivé účinky solných lamp

Solné lampy jsou doporučovány hlavně osobám s respiračními potížemi, se slabou imunitou, alergikům, ale i kuřákům. Máte-li hlavu zatíženou starostmi, je světlo solné lampy příjemné, osvobozuje mysl a zahání deprese. Pomůže také zmírnit strach, melancholii, rozmrzelost, nebo nespokojenost či pesimismus. Tlumené příjemné světlo a přírodní barevné tóny solné lampy vhodně působí při nespavosti. Odborníci, kteří se věnují feng-shui a usilují o co nejharmoničtější uspořádání interiéru, uvádí, že solné lampy mohou mírnit účinky geopatogenních zón (1).

Na druhou stranu však existují i odborníci, kteří tvrdí, že solná lampa žádné zdravotní účinky nevykazuje. Mezi ty patří například Roshini Raj, certifikovaná gastroenterologistka a internistka s lékařským vzděláním z New York University School of Medicine, podle níž se jedná pouze o marketingový tah s nepodloženým vědeckým důkazem. Tak i kdyby, to světlo je minimálně příjemné, no ne?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213340/ 





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat