Prostreno.cz

Co všechno umí esenciální olej z nardu pravého

Vytrvalá rostlina s drobnými nachovými květy, které jsou podobné květům kozlíků? To je nard pravý. Esenciální olej, který se z něj připravuje, ničí bakterie, odstraňuje zápach a působí proti depresi!

Nard pravý, latinsky Nardostachys jatamans, patří k tradičním rostlinám indické medicíny a ajurvédy. Její hindský název zní džamatamansi, což znamená „pramínek vlasů“. V angličtině je označován jako spikenard. Jedná se až o jeden metr vysokou rostlinu, která roste v malých trsech. Už jste někde v obchodě zahlédli esenciální olej z ní připravený? Sáhněte po něm!

Esenciální olej z výhonku se extrahuje parní destilací pryskyřice získané z této rostliny a obsahuje složky, jako je aristol, kalaren, kalarenol, kumarin, dihydroazuleny, nardol či valerianol, což jsou zdroje jeho léčivých vlastností. Co všechno tento méně známý olej umí?

Péče o kůži

Antibakteriální vlastnostmi nardu aktivně pečují o pokožku, léčí nemoci způsobené houbovými infekcemi na pokožce a uvnitř těla. Aplikace oleje působí proti dermatitidě svědění, deformaci kůže a psoriáze.

Konec bakteriálním infekcím

Nard pravý pomáhá ukončit množení bakterií. Může se aplikovat na rány, které tak chrání před infekcemi. Účinný je však při léčbě bakteriálních infekcí v močové trubici, močovém měchýři a ledvinách, poradí si také s otravou jídlem.

Odstranění zápachu

Vůně nardu je velmi příjemná pro nervy a mysl a dá se o ní tvrdit, že navozuje příjemný pocit. A pozor, působí i jako deodorant, ze kterého nebolí hlava.

Snížení zánětu

Vlastnosti esenciálního oleje z nardu bojují téměř se všemi druhy zánětů, které negativně ovlivňují nervový, trávicí nebo respirační systém.

Laxativní účinky

Uvedený esenciální olej funguje jako projímadlo při zácpě. Dejte si ho do domácí lékárničky!

Podpora zdravého spánku

Esenciální olej nard je dobře známé sedativum, které pomáhá udržovat tělesnou, duševní a psychologickou rovnováhu. Zklidňuje podráždění, nervové přetížení, křeče, deprese, stres, pocity úzkosti, hněvu a paniku.

Fit děloha

Tento olej se používá jako depurativní (čistí krev). Stimuluje dělohu a vaječníky a sekreci hormonů, jako je estrogen a progesteron, jenž pomáhají udržovat správné zdravotní a reprodukční schopnosti těchto orgánů.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat