Prostreno.cz

Zelený čaj Gyokuro pomůže s hubnutím

V Japonsku se podává jen nejvzácnějším hostům, pěstuje se za velmi zvláštních podmínek, je drahý a chutná neobyčejně dobře. To je tradiční čaj Gyokuro. Proč si ho zamilujete i vy? Pomůže s hubnutím a sníží stres!

Gyokuro čaj je typ zeleného čaje vyrobeného z jedinečných variant rostlin Camellia sinensis. Z Japonska se přitom rozšířil do celého světa. Jak chutná? Těžká otázka. Není sladký, slaný, kyselý ani hořký. Pokud by se však měl popsat slovy, tak jeho chuť je velmi jemná, se sametovým dozvukem a květinovou stopou.

Sklizeň má přesně daná pravidla, začíná vždy 88 dní po prvním jarním dni. Čaj má bledě zelenou barvu a mírné množství kofeinu, ostatně jako tradiční zelený čaj. V Česku stojí 100 gramů této výjimečné záležitosti okolo 450 korun, pít jej smějí děti až od 12 let. A co jeho zdravotní benefity?

Vysněné křivky i duševní bdělost

Mezi jeho schopnosti patří snížení oxidačního stresu, podpora zdraví srdce a metabolické aktivity, zlepšení svalového tonusu, prevence proti rakovině, podpora hubnutí a pomoc při spalování tuků, zlepšení duševní bdělosti, léčba zánětu zubů a obecně ústního zdraví, zmírnění úzkosti či lepší kognitivní funkce.

Obecně řečeno, stejné antioxidanty a účinné látky, které se nacházejí v zelených čajích, má Gyokuro také, což znamená, že díky jeho konzumaci můžete zmírnit chronický zánět a stres. Dokonce i vaše zubní zdraví i duševní bdělost se co nevidět zlepší, přičemž většina těchto výhod se přičítá kofeinu a antioxidantům, jako jsou katechiny.

Jak se čaj připravuje?

Chcete-li si ochutnat svůj vlastní čaj, vše, co potřebujete, jsou sušené listy, které by měly být snadno dostupné ve většině speciálních obchodů s čajem nebo v importních obchodech. Gyokuro nasypejte v poměru 1 čajová lžička na 1,5–2 dl vody. (Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.) Listy zalijte vodou o teplotě 70–80 °C, ne víc, mohla by se ovlivnit chuť a vůně čaje. Nechte louhovat 2 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte. Dobrou zprávou je, že Gyokuro je možné nechat louhovat až třikrát.

Vedlejší účinky

Ti, kteří jsou citliví na kofein, se mohou setkat s nespavostí a úzkostí. Dále tento čaj může při nadměrné konzumaci způsobit interakci s jinými léky a gastrointestinální problémy.

Zdroj: www.healthline.com, názory autora, www.wikipedia.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat