Prostreno.cz

7 škod, kterých se dopouštíte na svém zažívání

V dnešní době je zažívání většiny z nás podrobováno poměrně těžkým zkouškám – jíme nepravidelně, jsme ve stresu, potraviny, jimiž se živíme, jsou často plné chemikálií a o jejich prospěšnosti či kvalitě se dá velmi účinně pochybovat. Jak napravit škody, jichž se na našem trávicím systému dopouštíme?

Abyste svůj zažívací trakt opět „postavili na nohy“, stačí poměrně málo. A my vám poradíme, jak začít.

1.    Nezapomínejte na bakterie

Nejrůznější faktory, jako je například stres, nedostatek spánku, již zmíněná nekvalitní strava, některá onemocnění nebo léčiva (především antibiotika), mohou výrazným způsobem narušovat bakteriální rovnováhu v našich střevech. Bakterie (tedy ty „hodné“) naše tělo nutně potřebuje ke správnému zažívání a jejich nedostatek může vyústit v problémy jako zácpa, průjem či nadýmání. Je proto nutné se postarat o to, abychom své trávicí soustavě potřebné mikroorganismy dodali. Nemusíte hned běžet do lékárny pro probatika (i když například při onemocnění či užívání antibiotik vám mohou velmi pomoci), především do svého jídelníčku zařaďte kysané mléčné produkty (jogurty, kefíry, podmáslí apod.), jež obsahují živé kultury prospěšných bakterií.

2.    Bez vlákniny to nepůjde…

Vláknina je pro náš zažívací systém životně důležitá – podporuje jeho správnou funkci, a pomáhá tak předcházet nejrůznějším obtížím. Proto byste měli do svého jídelníčku zařadit množství zeleniny, ovoce a celozrnných potravin. Nejenže prospějete svým střevům, ale vláknina dokáže skvěle zasytit, takže pak člověk nemá tendence k přejídání, jež našemu zažívání rovněž dvakrát nesvědčí…

3.    … a bez vody také ne

Dostatek tekutin je naprosto nezbytný pro fungování celého našeho organismu, zažívání nevyjímaje. Nesmíme proto zapomínat na hydrataci. Nejlepším nápojem je samozřejmě voda, případně ředěné (minimálně půl na půl) ovocné nebo zeleninové šťávy, bylinkové či ovocné čaje. Abyste dodali svému tělu dostatek tekutin, měli byste popíjet vodu po celý den – mějte proto láhev s pitím neustále při sobě.

4.    Každou chvilku něco malého

Neplatí to jen, když chcete zhubnout – člověk by měl jíst malé porce nejméně pětkrát denně. Pravidelným přísunem jídla totiž nastartujete svůj metabolismus, udržíte v rovnováze hladinu cukru a nebudete mít problém s nedostatkem energie. Navíc už nebudete trpět potřebou přejídat se nebo konzumovat vysoce kalorické potraviny, jež našemu zažívání nijak zvlášť neprospívají. Takže si pamatujte – dne začíná snídaní, následuje první svačina, pak oběd, po něm druhá svačina, poté večeře a případně ještě něco malého před spaním.

5.    A zase ten pohyb

Nedostatek fyzické aktivity může vést k poruchám zažívání (často se jedná o zácpu, plynatost). Pohyb totiž pomáhá urychlit posun potravy naším trávicím traktem a přispívá k lepšímu vyprazdňování. Nemusíte zrovna utíkat do posilovny nebo se stát šampionem v běhu na 100 metrů – úplně postačí, když do svého denního rozvrhu vtěsnáte více chůze. Zkuste třeba dojít poslední zastávku po cestě domů z práce pěšky nebo si po večeři namísto vysedávání u televize dopřejte půlhodinovou procházku. Každý krok se počítá.

6.    Trpělivě žvýkáme

Čím rozhodně našemu zažívání nijak neprospíváme, je hltání. Během pěti minut jsme schopni spořádat celý oběd, jídlo do sebe házíme jako na běžícím pásu. A pak se divíme, že máme nafouknuté břicho a bolí nás žaludek. Stravu totiž v takovém spěchu pořádně nerozkoušeme, kvůli čemuž své zažívání neúměrně zatížíme. Smyslem žvýkání totiž není jen snadné polykání, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale příprava jídla na trávení. Ve slinách je obsažen trávicí enzym, jenže jídlo připraví pro zpracování v žaludku. Ovšem pokud se každé sousto v našich ústech „ohřeje“ stěží pár vteřin, nedáme enzymu moc šancí. Pro příště tedy každé jídlo důkladně rozmělněte a rozžvýkejte, vaše trávicí soustava vám bude vděčná a vy se nebudete cítit jako nafouklý balón…

7.    Buďte trochu vybíraví

Hlídejte si obsah talíře, nejen množství jídla na něm. I když budete nakrásně dodržovat pravidlo o pravidelném konzumování pěti až šesti menších porcí denně, ale přitom se budete i nadále krmit tučnými, sladkými, nekvalitními pokrmy, příliš svému zažívání nepomůžete. Vyhýbejte se prefabrikovaným jídlům, uzeninám, nejrůznějším konzervám, pozorně čtěte etikety na potravinách v obchodech (proč jíst něco, do čeho se evidentně vešla skoro celá tabulka chemických prvků?), fast foodům se vyhýbejte obloukem, nejezte smažená jídla apod. Jde přeci o vaše zdraví!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat