Prostreno.cz

Bylinka vhodná k léčbě prostaty

Podle statistik má problémy s prostatou až 8 % mužů ve věku od 25 let. Rizika onemocnění se však týkají všech příslušníků mužského pohlaví, a to hlavně s přibývajícími roky. Ten, kdo se chce potížím vyhnout, měl by do svého pitného režimu zahrnout jednu léčivku, která má na prostatu báječný vliv!

Vrbovka malokvětá (Epilobium parviflorum) byla dlouhou dobu jako léčivá bylinka téměř neznámá. Od té doby, co lidé, a to hlavně muži, objevili její sílu, na ni nedají dopustit. Jedná se o vytrvalou rostlinu patřící do čeledi Onagraceae, jejíž výška může dosáhnout až 80 centimetrů. Stonek je vzpřímený a hustě pokrytý chlupy, zejména v dolní části. (Právě stonek se sbírá od jara, dokud není dřevnatý, listy a květy mají svůj čas v červnu až červenci.) Rostlina se přitom trhá v polovině, aby mohla vytvořit nové postranní výhony. Bylinka se za čerstva naseká a usuší. A proč vlastně? Takhle umí kouzlit (1)!

Léčba močového měchýře

Vrbovka malokvětá je mnohokrát doporučovaná a osvědčená rostlina na všemožná onemocnění močového měchýře. Podle některých bylinkářů dokonce dokáže vyléčit i rakovinu tohoto orgánu.

Účinné látky, které ocení muži i ženy

Vrbovka obsahuje beta-sitosterol a další sitosterol-estery, flavonoidy, triperten a tanin. Její léčebný účinek v první fázi onemocnění prostaty byl klinicky prokázán. Pravidelná konzumace této bylinky podle vědců může zabránit hyperplazii prostaty.

Vrbovka také snižuje počet nočních močení a zajišťuje klidný odpočinek. Z těchto důvodů se doporučuje každému muži nad 40 let. (Při všech onemocněních prostaty, ať už se jedná o zánět nebo v nejhorším případě rakovinu, je účinnější vrbovka malokvětá.)

S protizánětlivým účinkem se využívá i v případě cystitidy a nedostatečnosti močového měchýře, zejména u žen. Sluší se uvést, že nemá žádné vedlejší účinky, ale v případě dlouhodobého užívání může způsobit žaludeční a střevní problémy.

Příprava čaje

Jednu lžíci sušené drogy zalijte 2,5 dl vroucí vody a v zakryté nádobě nechte louhovat po dobu 15–20 minut. Pijí se 2–3 šálky denně.

Zdroj: názory autora, (1) www.journals.sagepub.com/doi/10.1345/aph.1A228





Celkem 6 komentářů

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat