Prostreno.cz

Nejvhodnější potraviny pro detox ledvin stojí jen pár korun

Jak podpořit správnou funkci ledvin? Není to až tak složité – zbavte tento důležitý orgán škodlivin, které mu brání pracovat na plné obrátky. Pomohou vám s tím chia semínka, pomeranče, listová zelenina, česnek nebo jablka!

Ať už si o ledvinách uložených v břišní dutině myslíte cokoli, rozhodně nezahálejí. Slouží totiž jako „čistička“, kterou za pouhou minutu, a to i v klidovém stavu, proteče přibližně 1,2 litru krve. Produkují ovšem také hormony a hrají důležitou roli při regulaci krevního tlaku. Zároveň ovlivňují množství vitaminu D, přičemž zodpovídají za tvorbu moči. Chcete pro zdraví svých ledvin něco udělat? Jezte častěji potraviny, které je zbaví nahromaděných škodlivin a podpoří jejich funkce! Co se pro tyto účely přímo nabízí?

Celer. Jeho schopnosti nepodceňujte

O celeru je všeobecně známo, že má diuretické vlastnosti, tudíž přispívá k vyplavování toxinů z těla. Když si každý den „naordinujete“ jednu větší sklenici jeho blahodárné šťávy, podle odborníků můžete předejít ledvinovým kamenům. Dlužno dodat, že kořenová zelenina s výraznou chutí je účinná také při normalizaci úrovně cholesterolu, zatímco bojuje proti zánětům a harmonizuje nervový systém.

Jablka jakožto osvědčená klasika

I tohle šťavnaté ovoce přidá ruku k dílu, když je řeč o dobře fungujících ledvinách. Je to proto, že je doslova napěchováno pektinem, což je rozpustná vláknina. Ta podporuje vylučování škodlivých látek, čímž zmíněnému orgánu pořádně uleví. A protože sladké jablíčko je z podstatné části tvořeno vodou, lze ho brát v potaz i při plnění pitného režimu. Ostatně, proč nezabít dvě pomyslné mouchy jednou ranou, že?

Vsadit můžete i na brusinky

Máte „červené borůvky“ úzce spjaté s palčivým zánětem močového měchýře? Je pravdou, že se na tuhle patálii vřele doporučují, nicméně užitečné jsou i jinak. Kromě toho, že zvyšují ochranu před rakovinou, posilují zubní sklovinu a zlepšují obranyschopnost, pomáhají také pročišťovat ledviny. Za touto vlastností stojí obsažená kyselina ellagová, jež spadá do kategorie silných antioxidantů.

Co dalšího připsat na nákupní seznam?

Kromě zmíněných přírodních pokladů ledvinám „udělají dobře“ ještě červené papriky, kapusta, špenát, rukola, hlávkové zelí a zázvor. Uděláte jim radost také konzumací česneku, bazalky, chia semínek, červené řepy, pomerančů či kokosového oleje. Tedy alespoň takový názor mají lékaři. Stačí si tedy vybrat…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat