Prostreno.cz

Potraviny důležité pro zdraví štítné žlázy

Štítná žláza je nepostradatelným orgánem našeho těla a je třeba se o něj kvalitně starat. Podstata správné funkce tohoto orgánu tkví v dostatečném množství příjmu mořských plodů, ale také obyčejných přírodních zdrojů, jako je např. řeřicha nebo vajíčka, která si můžete připravovat hned na několik způsobů!

Úplně bez nadsázky by se dalo říct, že štítná žláza ovlivňuje prakticky všechno, co v těle probíhá. Určitým způsobem zasahuje do látkové výměny, krevního oběhu i srdeční frekvence. Pod palcem má také trávení, bazální metabolismus, výkonnost nervů, svalovou vzrušivost nebo dýchání. Jak vidno, na kondici tohoto orgánu hodně záleží! A právě proto byste do stravy měli zahrnout potraviny bohaté na jod. Odborníci totiž varují, že nedostatek tohoto minerálu funkce štítné žlázy podstatně snižuje, což může vyvolat celou řadu zdravotních komplikací. Pro co tedy vyrazit do obchodu?

Mořské plody. Těch se nebojte

Je pravdou, že ústřice, krevety a další dary moře bývají trochu dražší, nicméně proč si je nedopřát alespoň občas? V hojné míře z nich načerpáte výše zmíněnou živinu i zajímavé výhody. Konkrétně se jedná o zesílenou imunitu, redukci cholesterolu a ochranu před záněty. Bez ohledu na druh jejich nutriční profil slibuje také lepší kvalitu vlasů, omezenou tvorbu akné či rychlejší hojení ran. Vážně si tyto výhody necháte jen tak ujít?

Vajíčka nejen na snídani

Doby, kdy lékaři se vztyčeným prstem výstrahy před konzumací vajec varovali, jsou dávno pryč. Dnes je naopak doporučují s tím, že významně přispívají k prevenci rakoviny prsu, bojují proti šerosleposti a mají příznivý vliv na paměť. V jejich souvislosti se kupodivu mluví také o zpomaleném stárnutí! Kromě toho, že „poklady z kurníku“ platí za bohaté zprostředkovatele jódu, vás obohatí i o selen, což je další minerál nezbytný pro optimální fungování štítné žlázy.

Řeřicha setá jako chutný léčitel

Jaký názor máte na řeřichu? Ptáme se proto, že je studnicí prospěšných látek, takže zařadit ji do jídelníčku je dobrý nápad v každém případě. Tenhle „zelenáč“ totiž obsahuje spoustu vitaminu C, dále beta karoten, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek i jod. Je o něm rovněž známo, že povzbuzuje činnost žlučníku a jater, přičemž zlepšuje krvetvorbu a působí protizánětlivě. Pokud byste řeřichu chtěli pěstovat, vůbec nic vám nebrání. Jde totiž o rychle rostoucí a zcela nenáročnou bylinku, která nepotřebuje příliš světla ani zvláštní péči.

Zdroj: www.academic.oup.com/jcem/article-abstract/107/11/2973/6661401?redirectedFrom=fulltext&login=false





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat