Prostreno.cz

Na mastnou pleť použijte slézový výluh

V příkopech, na loukách i pastvinách budete moct v červenci až srpnu „potkat“ drobné květy růžové až bělavé barvy. Patří slézu. Proč se na ně těšit? Pleť vám za tuto bylinku poděkuje, a to hned z několika důvodů!

Sléz přehlížený (Malva neglecta) má bohatou historii. Jeho nezralé plody se pojídají jako chlebíčky. Mladé listy plní funkci oblíbené salátové zeleniny, a společně s květy či celou rozkvetlou natí se sbírají pro léčivé účely z důvodu obsahu slizu, vitaminu C, karotenu a tříslovin. Semena zase mají pověst báječné zásobárny oleje. Sléz se přitom užívá při žaludečních či dvanácterníkových vředech, jako kloktadlo při zánětu dutiny ústní či kašli, ve formě koupele při ekzémech (zejména atopickém), neboť tlumí zánětlivost a svědění (1). Umíte s ním zacházet?

Úprava, která se neodpouští

Sléz patří k bylinkám, které se nesmějí spařit, neboť tak přijdou o svoji léčivou sílu. List, květ a stonek se tak namáčejí 12 hodin v šálku studené vody. (Vrchovatá čajová lžička připadá na jeden šálek čaje.) Po scezení se výluh mírně zahřeje a po doušcích popíjí. Vhodná je však i koupel, která působí při léčbě bércových vředů, fimózy (zúžená předkožka u chlapců) či otocích chodidel a dlaní.

Na jednu lázeň potřebujete 200 bylinky, která se namáčí 12 hodin v pětilitrovém kbelíku studené vody. Poté výluh zahřejte, sceďte a přilijte do vody ke koupeli. Srdce byste měli mít nad vodou. Koupel trvá 20 minut, po ní se neotírá osuškou. Tělo zahalte do županu a hodinu se poťte v posteli (1). A co dalšího sléz umí?

Mastná pleť

Výluh z této bylinky se uplatňuje při mastné pleti. Ti, kdo si oplachují obličej mírně zahřátým slézovým výluhem, bývají nadšeni. Slizové látky a třísloviny se neoplachují čistou vodou, výluh se na pokožce nechává účinkovat co nejdéle. Pro tyto účely se také dá spařit i šalvěj. Šalvějový nálev se nechá zchladnout, vlažný se přidává do slézového výluhu a následně se směsí umývá obličej (2).

Obklady na bolístky

Co se týče obkladů, rakouská bylinkářka Maria Treben ve svých spisech doporučuje scezené slézové listy (z přípravy čaje) večer ještě jednou s trochou vody zahřát, přecedit a dát na čisté plátno, které se jako obklad přiloží na postižená místa. Řešením je i postup, kdy se listy této bylinky zahřejí s trochou vody, opět scedí a promísí s ječnou moukou. Takto vzniklá listová kaše se nanese na čisté plátno, jež se přiloží na místo bolesti (2).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31839587/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8382527/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat