Prostreno.cz

Hormony v nerovnováze: Jděte se projít a vyhýbejte se stresu

Když se hormony „splaší“, zpravidla se to neobejde bez následků. Naštěstí se jejich hladiny dají poměrně snadno stabilizovat. Třeba plaváním nebo aromaterapií! A jak vám v tomhle pomůže čerstvý vzduch?

Hormonální nerovnováha se projevuje všelijak. Mezi ukázkové příznaky patří kupříkladu poruchy spánku, potíže s pamětí, častá únava nebo prudké výkyvy nálad. Žádnou výjimkou nejsou ani deprese, zhoršená kvalita pleti či nadváha. Nechávat tento stav bez povšimnutí s tím, že zase brzy přejde, by se vůbec nemuselo vyplatit. Lékaři jsou totiž toho názoru, že „vzpoura“ hormonů podstatně zvyšuje riziko cukrovky a rakoviny. Jak jejich hladiny zase usměrnit?

Dejte si pozor na stres

Psychické přetížení je jedním z největších problémů dnešní doby, přičemž ho podle tiskové zprávy Americké psychologické asociace způsobují všemožné faktory. Zejména pak politika, přílišná pracovní angažovanost, diskriminace, vysoké nároky společnosti, finance i technické vymoženosti. I vy jste pod velkým tlakem? Měli byste zvolnit, jelikož na tenhle nápor tělo reaguje po svém – větší produkcí stresového hormonu kortizolu. Ten kromě toho, že nahrává přibírání na váze, rovněž bývá strůjcem potíží, o nichž je řeč.

Choďte častěji na procházku

Inzulin patří do kategorie hormonů, jejichž „řádění“ může přivodit opravdu nepříjemné komplikace. Držet ho „na uzdě“ ovšem jde pravidelným cvičením lehčího rázu. Odborníci doporučují zejména chůzi nebo plavání. Tyto aktivity prý zajistí jeho stabilizaci, zatímco příznivě ovlivní i citlivost organismu na tuto látku vytvářenou v endokrinních žlázách. Kam v rámci zlepšení situace odpoledne vyrazíte? Je vám milejší „špacír“ na čerstvém vzduchu, nebo spíš bazén?

Pronikněte do tajů aromaterapie

„Esenciální oleje mají mnoho úžasných přínosů, včetně ustálení hormonálních hladin, tlumení zánětů nebo posilování imunitního systému. Vonné oleje také pomáhají detoxikovat tělo a bojují proti infekcím, bakteriím, parazitům, mikroorganismům a různým toxinům,“ vysvětluje americká lékařka Alina Balaceanu. A které konkrétní jsou v tomto případě ty pravé? Jmenovaná specialistka radí vsadit na esenciální bazalku, levanduli, santalové dřevo nebo lemongrass.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat