Prostreno.cz

Venčení není pro každého. Komu ubližují procházky se psem?

Stále více seniorů chodí na procházku se svými psy, což vylepšuje zdraví obou. Nebo naopak. Cesta ke zranění je totiž velmi rychlá, varují vědci! Jste i vy navzdory svému mladšímu věku v ohrožení? Na tohle si při venčení dejte pozor!

Když se oteplí, všichni vyrážejí ven – i senioři, kteří milují své psy. Procházka je dobrá nejen pro ně, ale právě i pro jejich domácí mazlíčci. Vědci z americké Pensylvánské univerzity však varují, že chůze u starších osob zvyšuje riziko zranění.

Výzkumníci na to přišli tak, že se podívali na údaje, které za celých 13 let zpátky sestavila Komise pro ochranu spotřebních výrobků v USA v letech 2004 až 2017. Zjistili tak, že zlomeniny kostí spojené s pejsky na vodítku se za poslední dobu více než zdvojnásobily, a to hlavně pro Američany starší 65 let. Většina zraněných si zlomila zápěstí, zranila paže a roztříštila křehké boky.

Aktivnější životní styl, který ohrožuje

Jaimo Ahn, docent ortopedické chirurgie na výše zmíněné univerzitě tak naznačuje, že se pravděpodobně jedná o celoplošnou záležitost, neboť dnešní senioři bez ohledu na zemi původu jsou aktivnější než předchozí generace. Navíc někteří dávají přednost modernějším vymoženostem, jako je například samonavíjecí vodítko, do kterého se lze snadno zamotat.

Tato vodítka sice psovi umožňují volnější pohyb, nicméně jsou nebezpečná. Jaimo Ahn proto apeluje na zdravý rozum a přidává varování, že přibývá dospělých a seniorů, jež se nechávají ošetřit se zlomeninami, rozbitými zuby, poraněním očí a dalšími potížemi – jen vinou samonavíjecího vodítka. K dalším kapitolám, které jsou s venčením úzce spjaté, patří počasí.

Co s horkem?

Psům a lidem nedělají dobře procházky v nesnesitelně horkém nebo vlhkém počasí. Při vzestupu teploty dochází poměrně rychle k přehřátí organismu. A také žhavý asfalt může spalovat psí tlapky. V těchto situacích se doporučuje chodit pomalu a na krátkou dobu. Nutno také podotknout, že pokud má pes dýchací potíže, měl by místo obojku nosit spíš vhodný postroj. Eliminuje se tlak kolem tracheální oblasti.

Experti také varují, že rozhodně není vhodné procházet se v bouřkách nebo na místech, které zranění vyloženě nahrávají. Řeč je o opuštěných staveništích nebo místech, kde se skladuje odpad, třeba sklo.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat