Prostreno.cz

Jídelníček pro růst svalové hmoty

Potřebujte získat svalovou hmotu, ale nevíte, jak na to? Samozřejmě, že s pomocí těch správných potravin. Mezi ty nejlepší přitom patří hovězí maso nebo sója. A na co dalšího je spolehnutí?

Svaly jsou důležité u každého typu postavy. Ať už dbáte na vzhled svého těla z estetického hlediska a toužíte po vyrýsovaném těle, anebo potřebujete zvýšit podíl svalové hmoty ze zdravotních důvodů, vždy byste měli pamatovat na správný výběr jídla (1). Cvičením sice růst svalů podpoříte, ale bez energie budou vaše svaly ztraceny. Co primárně zařadit do jídelníčku?

Hovězí maso

V první řadě je to červené maso, a to hlavně hovězí. Tento typ masa je bohatý na bílkoviny, dále obsahuje množství vitaminu B, železa a zinku. Maso vždy vybírejte pečlivě, ideálně ze skotu, který se pase volně na loukách.

Sója

Sójové boby jsou skvělým alternativním zdrojem bílkovin. Navíc obsahují spoustu dalších minerálů a vitaminů, železo a nenasycené tuky.

Losos

Losos a další druhy ryb jsou výbornou volbou pro všechny, kteří si chtějí zajistit zdravý a vyvážený přísun živin. Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, jež jsou nezbytné pro udržení svalové hmoty v těle.

Mandle

Máte rádi mandle? Výborně! Právě ony totiž ochrání vaše svaly před poškozením. Obsahují nejúčinnější formu vitaminu E, což je skvělý antioxidant, který zabraňuje poškození volnými radikály. V neposlední řadě také pomáhá rychle vyléčit poškozené svalstvo po namáhavém tréninku.

Voda

Lidské tělo se přibližně ze 70 % skládá z vody, přičemž velká část je uložena přímo ve zdravých svalech. Pokud jste dehydratovaní, svaly ztrácí svoji strukturu a odolnost.

Kuřecí prsa

Tento druh masa je u nás velmi populární, už jen díky snadné dostupnosti. Obsahuje slušné množství bílkovin a pomáhá s růstem svalové hmoty. Prsíčka jsou navíc dietní, což v překladu znamená, že představují ideální zdroj proteinů i při hubnoucím režimu.

Mléčné výrobky

Zařaďte do jídelníčku sýry, tvaroh a mléko. Tyto potraviny jsou kvalitním zdrojem energie, bílkovin, tuků a esenciálních sacharidů, které podporují růst a zdraví svalů.

Vejce

Vejce obsahují albumin, tedy velmi kvalitní bílkovinu, která pomáhá při zesílení svalové hmoty. Nevyhýbejte se jim!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566799/, www.healthline.com





Celkem 6 komentářů

Martin
13.04.2022
Martin
13.04.2022
Julek
13.04.2022
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat