Prostreno.cz

Kurkuma umí nastolit rovnováhu v kyselém prostředí těla

Používáte v kuchyni kurkumu? Toto oblíbené j nejen chuťové výrazné, ale především zdravé. Kurkuma obsahuje barvivo jménem kurkumin a právě to má na svědomí spoustu blahodárných účinků. Proč zařadit kurkumu do vašich jídel?

Kurkuma je mírně aromatické koření s příchutí pomeranče a zázvoru. Chutná štiplavě a hořce. Pochází z jižní Asie, ale jejím největším producentem se stala Indie. Proto si také vysloužila přezdívku indický šafrán.

Jak je zvykem u mnoha bylin a koření, i kurkuma se zprvu používala pouze jako přísada do jídla. Kurkuma je oblíbenou součástí zejména asijské kuchyně jako známé kari koření. Stále více se však kurkuma uplatňuje i v tradičním léčitelství. A jak působí na naše tělo?

Vyrovnává pH v těle

Jedním z účinků kurkumy je její pozitivní vliv na vyrovnaní pH v těle, čímž vás zbaví například i pálení žáhy. Obzvlášť oceníte kurkumu při konzumaci mastných a tučných pokrmů, přidáním kurkumy do jídla můžete snadno předejít pálení žáhy.

Podpoří trávení a detox

Kurkuma příznivě ovlivňuje trávicí procesy, zvyšuje tvorbu a vylučování žlučových kyselin, tím může také předcházet tvorbu vředů vlivem stresu a alkoholu, což v dnešní době ocení nejeden člověk.

Pokud dáváte játrům zabrat, ať už formou léků nebo zvýšenou konzumací alkoholu, rozhodně by neměla kurkuma chybět jako součást vaší každodenní stravy. Přítomný kurkumin působí jako antioxidant, je vhodný při infekčních zánětech jater a při detoxikaci jater. Z tohoto důvodu se považuje za velmi účinné hepatoprotektivum.

Chrání srdce

Jelikož kardiovaskulární onemocnění patří k nejčastějším příčinám úmrtí, možná i vás potěší, že již pravidelné malé dávky kurkumy snižují hladiny škodlivého LDL cholesterolu.

Pro dobrou paměť

Poslední dobou se držíte hesla, že co si nezapíšete, to nevíte? Pořiďte si zásobu kurkumy a zodpovědně ji „užívejte“. Toto koření platí za famózní mozkovou výživu. Po sériích nejrůznějších výzkumů vyšlo najevo, že indický šafrán svým konzumentům podstatně vylepšil mozkovou kondici. A pozor, jisté pozitivní změny se údajně dějí pouhých šest hodin po jeho „ochutnávce“!

Závěrem

Kromě výše zmíněných účinků se názory odborníků shodují na pozitivním vlivu kurkuminu také při bolestech kloubů, menstruačních bolestech, různých kožních onemocněních, dokonce i při Alzheimerově chorobě či roztroušené skleróze. Kurkuma prospívá i diabetikům, protože snižuje hladinu cukru v krvi.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat