Prostreno.cz

Budoucností v solení je slaná chuť bez soli

Platí u vás pořekadlo, že sůl je nad zlato? Nedokážete si představit flákotu masa, salát nebo brambory bez soli? Je jasné, že bez ní to v kuchyni moc nejde, nicméně na škodlivost solení odborníci upozorňují snad denně. V tomhle směru však aktuálně svítá na lepší časy. Jak vypadá solení budoucnosti?

Sodík je minerál, kterého je potřeba mít v těle tak akorát. Jeho „podmíra“ i nadbytek představuje komplikace. Základním zdrojem dodávající organismu sodík je pochopitelně sůl, jejíž denní spotřeba nesmí u dospělých přeskočit 5 gramů.

Vyšší množství přispívá k hypertenzi, tedy zvyšování krevního tlaku v důsledku zvýšeného vylučování a následné ztráty draslíku. Navíc nedostatek tekutin způsobený právě nadměrným vylučováním může přivodit infarkt či mrtvici. To je důvod, proč řada zdravotnických odborníků má na slané potraviny a rychlé občerstvení, kde se se solí rozhodně nešetří, vyloženě averzi.

Sodík jako problém

Ostatně, mnoho lidí se rozhodlo přejít na dietu s nízkým obsahem sodíku, a to z důvodu, aby jejich organismus nezadržoval vodu a aby u nich nedošlo k výše uvedeným komplikacím. Vědci jsou této myšlence naklonění. Někteří pro snížení množství tohoto minerálu dokonce dělají víc než ti ostatní.

Konkrétně výzkumní pracovníci z americké Washingtonské státní univerzity zjistili, že se slané chuti potravin dá dosáhnout, aniž by jídlo obsahovalo přidaný sodík. Ve skutečnosti se jim podařilo vytvořit směs solí, která chutná jako sůl, ale téměř bez použití chloridu sodného,

„Sůl má špatnou pověst, a v některých případech i oprávněně. Proto jsme se rozhodli vyjít vstříc všem, kdo o své zdraví chtějí pečovat,“ nechala se slyšet výzkumnice Carolyn Ross, jejíž poznatky uveřejnil odborný časopis Journal of Food Science. Tato odbornice říká, že konečně si lidé budou moci své oblíbené jídlo osolit, aniž by zatížili své srdce a další orgány. Navíc je tu i další věc, která se strávníkům bude zamlouvat.

Dál od srdečních kolapsů i nahořklé chuti

Draslík (chlorid draselný), který se běžně používá k náhradě sodíku (chloridu sodného), způsobuje při vyšších koncentracích kovovou či nahořklou pachuť výrobků. „Tohle lidé skutečně nemají rádi. Z těchto důvodů jsme se rozhodli otestovat, jak konzumenti reagují na různé poměry látek. Nakonec jsme dospěli k závěru, že použití 96,4 % chloridu sodného se 1,6 % chloridem draselným a 2 % chloridem vápenatým je ideální směsí, kterou lze použít místo běžné stolní soli. Také bylo zjištěno, že je přijatelná i kombinace 78 % chloridu sodného a 22 % chloridu vápenatého,“ uzavřela Carolyn Ross s tím, že jen otázkou času, kdy populace přejde na zdravější solení ve formě podobných směsí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat