Prostreno.cz

Spásné květnové bylinky stvořené pro cukrovkáře

Počet diabetiků v České republice neustále roste. Bohužel cukrovkářů přibývá i v řadách mladších ročníků. Taky vás diabetes trápí a berete na něj léky? V květnu se vydejte do přírody, tahle bylinková směs je pro vás jako stvořená!

Za diabetes se označuje skupina nemocí, pro kterou je typická tvorba značného množství moči a velká žízeň. Za příčinu se přitom považuje nedostatek vasopresinu, který má za úkol bránit přílišnému vylučování tekutin z organismu. Na vině je dědičnost, systematické přejídání a nadměrná konzumace jednoduchých sacharidů. Jakou pomoc nabízí sama příroda?

Spásné ořechy, které léčí

Zalijte sklenicí vody 20 gramů nařezaných mladých listů nebo nezralých plodů ořešáku královského (vlašský ořech), vařte na mírném ohni 15 až 20 minut, nechte 30 minut odstát a sceďte. Pijte po šálcích. Pomáhá však i přímá každodenní konzumace ořechů! V odborném časopise Diabetes Care vyšla studie dokládající, že právě ořechy napomáhají kompenzaci diabetu a jsou prevencí jeho komplikací. Jaké množství je optimální?

Tým vědců z kanadské Torontské univerzity vedený doktorem Davidem Jenkinsem uvedl, že příjem cca 7,5 dkg ořechů denně jako náhrada sacharidů (cukrů) poskytuje diabetikům 2. typu efektivní kontrolu glykémie a krevních tuků. „Nesolená směs ořechů, které mohou být případně pražené nasucho, se může stát součástí dietní strategie napomáhající dobré kontrole diabetu bez přírůstků hmotnosti,“ nechal se slyšet David Jenkins, který je členem kanadské výzkumné společnosti zabývající se výživou a metabolismem. A co s tím vším má společného rybíz?

Květnová směs přímo pro cukrovkáře

Nalámejte nadrobno čerstvé větvičky černého rybízu, zalijte 1 lžičku drti sklenicí vroucí vody, udržujte 30 minut na mírném ohni a pak nechte 30 minut odstát. Pijte půl sklenice třikrát denně před jídlem. Ostatně, černý rybíz není jen drobným ovocem. Kupříkladu taková tinktura z pupenů harmonizuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, napomáhá při alergických kožních reakcích, snižuje svědění, otoky, zarudnutí. A teď pozor, nepropásněte šanci.

V květnu přichází ten správný čas na báječnou bylinkovou směs. Smíchejte půl lžíce čerstvých listů olše, 1 polévkovou lžíci čerstvých listů kopřivy a 2 lžíce listů lebedy rozkladité (Atriplex patula) – vše posbírané v květnu. Směs zalijte sklenicí vroucí vody a nechte hodinu odstát. Užívejte 1 čajovou lžičku dvakrát denně, ráno před jídlem a večer před spaním.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92755/





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat