Prostreno.cz

Možné důvody bolestivých křečí v nohou

Křeče kdekoliv v těle jsou opravdu nepříjemné. Co může být příčinou? Dehydratace, dlouhodobé užívání antikoncepčních pilulek nebo pořádná nouze o hořčík.

Křeče dolních končetin nejsou nebezpečné ani život ohrožující, kdo na ně ale trpí, ten ví, že jde o značně bolestivou záležitost. Víte o tom svoje, proto by vás opravdu zajímalo, co za touhle patálií stojí? Možných příčin může být více. A zde je jejich seznam!

Dehydratace, na tu pozor

Pokud často registrujete obtěžující pnutí v lýtkách nebo chodidlech, nabízí se přímo zásadní otázka. Jak jste na tom s pitným režimem? Venkovní teploty jsou více než příznivé, což pochopitelně nahrává i intenzivnějšímu pocení. Touto přirozenou cestou ovšem z těla kromě vody odchází i elektrolyty, které pomáhají svalům správně fungovat. A právě jejich nízký počet bývá spojován s nadměrnými stahy hladké svaloviny! Kdykoli vás tedy zmíněný nešvar zasáhne, berte to tak, že je nejvyšší čas na sklenku vody.

Užívání některých léků. Jako vážně!

Poznatky jedné z amerických studií naznačují poměrně znepokojující fakta. Vyplývá z nich totiž, že jedinci konzumující antikoncepční pilulky, léky na astma, protizánětlivé medikamenty, statiny (prostředky snižující hladinu cholesterolu) nebo diuretika, bývají ke křečím zpravidla náchylnější. Ano, čtete správně! Jestli jste k takovému tvrzení poněkud skeptičtí, pozorně si přečtěte příbalový leták farmaceutického produktu, jež pravidelně užíváte. Mezi vedlejšími účinky se zmínka o uvedené nepříjemnosti jistě najde…

Dlouhodobá absence hořčíku

Hořčík je jedním z životně důležitých minerálů, a to úplně bez nadsázky. Vždyť je naprosto nezbytný pro správnou funkci více než 200 enzymů, přičemž má velký vliv na kondici cév, svalů, kostí a zubů. Ovlivňuje také trávení, hladinu cukru v krvi i celkovou náladu, zatímco se podílí na detoxikaci a podporuje bezproblémové trávení. Denní doporučovaná dávka hořčíku se pohybuje v rozmezí 150–300 mg. Máte ho dost? Pokud ne, výstražným signálem jeho nedostatku bývají právě křeče, které si servítky rozhodně neberou. Nutno zmínit, že ho načerpáte z kapusty, rajčat, červené řepy, brokolice, římského salátu, špenátu, avokáda, kakaa, hořčičných semínek, fenyklu nebo petržele.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4429847/





Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat