Prostreno.cz

Nejen věk, ale i kila navíc způsobují ztrátu paměti

Zapomínáte, hůř reagujete na určité situace a nezvládáte úkoly, které pro vás doteď nepředstavovaly překážku? Pak na vině nemusí být věk, ale kila navíc! Špíčky totiž ovlivňují kognitivní funkce!

Obezita je jednou z nejčastějších příčin zdravotních problémů na celém světě. Je charakterizována abnormálním indexem tělesné hmotnosti (BMI) a váže se na ni několik zdravotních stavů, jako je diabetes či selhání ledvin. Podle výsledků nové studie to však rozhodně není všechno.

Vědci nedávno odhalili, že obezita může narušit ochrannou bariéru v mozku, konkrétně vysoce selektivní semipermeabilní hranici, která odděluje cirkulující krev od mozku a extracelulární tekutiny v centrálním nervovém systému. To má za následek ztrátu paměti a obecně omezení kognitivních schopností. Studie přitom byla publikována v časopise Journal of Neuroscience.

Faktor XXL

Pro vysvětlení, tato ochranná bariéra obsahuje buňky s vysokou hustotou, jež pomáhají omezit průchod látek v těle z krevního oběhu. „Víme, že obezita a inzulinová rezistence rozkládají tuto ochrannou bariéru v mozku u lidí i zvířat, ale jak přesně k tomu dochází, zatím zůstává tajemstvím. Troufáme si však tvrdit, že za vším stojí adenosin, což je neurotransmiter přítomný v našem mozku,“ říká neuroložka Alexis M. Stranahan z americké Augustské univerzity sídlící ve státě Georgie.

„Právě on hraje klíčovou roli v podpoře zdravých vztahů mezi aktivitou mozku a průtokem krve. Při obezitě se však jeho produkce snižuje,“ dodává odbornice, která klade na srdce všem obézním lidem, aby byli opatrní, co se stravy týče. Hladovka není udržitelný způsob hubnutí. Úbytek hmotnosti vyžaduje speciální režim a dietu. Co odborníci v tomto směru doporučují?

Štíhlejší tělo i díky malým změnám

Ti, kdo mají problémy s váhou, by se měli zaměřit na zvýšený příjem vlákniny, která se stará o pocit sytosti. Vhodné je vyměnit bílou rýži za červenou nebo hnědou. Skvělá je konzumace čočky a luštěnin, neboť jsou plné proteinů, takže i díky nim lze dosáhnout „efektu plného žaludku“.

Experti dále radí vyvarovat se červeného masa a místo něj dávat přednost libovému, jako je například kuřecí. Vhodné jsou i ryby. Kil se dá zbavit i s pomocí sezonních plodů a zeleniny, tedy potravin bohatých na esenciální antioxidanty a vlákninu, která pomáhá zvyšovat metabolismus. V souvislosti s pitným režimem je nutné vyhýbat se sladkým a syceným nápojům. Neperlivá voda je nejlepší volbou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat