Prostreno.cz

Na co dá všechno využít kastilské mýdlo

Kastilské mýdlo představuje jedno z nejlepších přírodních a biologicky odbouratelných mýdel, které lze ručně vyrábět. Máte doma aspoň jedno? Výborně, hodí se vám jako zubní pasta, prostředek na mytí nádobí nebo univerzální čistič!

Kastilské mýdlo bývá velmi populární mezi vegany a vegetariány, protože je rostlinné. O pleť i vlasy se stará jemně a účinně a je vhodné i pro děti. K čemu všemu se dá použít? Tohle je seznam top nápadů!

Domácí mýdlo

Kastilské mýdlo je bezpečné, což znamená, že na rukou nebo nádobí díky němu neulpívají žádné chemikálie. Stačí nahradit běžné mýdlo z obchodu právě tím kastilským.

Domácí prací prostředek

Pokud chcete, aby vaše prádlo vydrželo déle a nebylo vystaveno tvrdým chemikáliím, perte ho v kastilském mýdle, které nezpůsobuje podráždění kůže a neobsahuje těžká barviva ani parfémy. Prací prostředek si přitom můžete vyrobit z 1 šálku kastilského mýdla, 3/4 šálku jedlé sody, 2 a 1/4 šálku teplé vody a 1/4 šálku jemně strouhané mořské soli. Jedlou sodu a sůl rozpusťte do 2 šálků teplé vody. Nalijte do čtyřlitrové nádoby a přidejte tekuté mýdlo. Po okraj dolijte vodou a promíchejte.

Tekutá tableta do myčky nádobí

Kastilské mýdlo se hodí i pro umývání nádobí, jak již bylo řečeno. Smíchejte trochu mýdla s 1 šálkem vody a 3 lžičkami citronové šťávy. Jemně protřepte a 1 lžíci uvedené směsi nalijte do „otevřené“ komory myčky. Do prostoru vlijte ještě 1 šálek bílého octa. (Pokud máte tvrdou vodu, může ho být i víc.)

Univerzální čistič domácnosti

Do lahvičky s rozprašovačem vlijte vodu, bílý ocet, pár kapek kastilského mýdla a pár kapek esenciálního oleje (například tea tree, pomeranče nebo citronu). Protřepte a užívejte si bezpečný a účinný domácí čistič.

Prostředek na čištění oken

Smíchejte 1/2 šálku bílého octa, 2 lžičky tekutého kastilského mýdla a 2 šálky destilované teplé vody. Do směsi můžete přidat několik kapek čajovníku a citrónového esenciálního oleje. Dobře promíchejte a používejte k čistění oken.

Šampon na vlasy

Můžete se vyhnout všem těm drahým, toxickým šamponům na vlasy, z nichž většina je plná chemikálií, které mohou dlouhodobě způsobit spoustu problémů. Radši smíchejte 7 lžic kastilského mýdla se 6 lžičkami kokosového mléka a ½ lžičky kokosového oleje. Toto množství vystačí asi na 7 aplikací (záleží na délce vlasů). Takto připravený šampon vydrží zhruba týden v lednici.

Zubní pasta

Vložte 1 kapku kastilského mýdla a malý oříšek kokosového oleje na zubní kartáček a vyčistěte si chrup jako obvykle. Nepolykejte. Sice budete mít v ústech pachuť mýdla, ale za ty úžasné čistící a antibakteriální vlastnosti to stojí!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat