Prostreno.cz

Je nejvyšší čas na sběr pampelišek a výrobu zdravé masti

Všude se to žlutí! Smetanka lékařská, známá hlavně jako pampeliška, patří právem k našim nejvýznamnějším léčivkám. Přestože je často vnímána jako nežádoucí plevel, vyznačuje se dvěma výbornými vlastnostmi – léčí nemoci žlučníku a jater. Už jste ji zkusili?

Žluté květy pampelišky jsou hojně vyhledávané pro domácí výrobu sirupu, který mnozí nazývají medem. Nicméně tato rostlina má mnohá další uplatnění, a jak je známo, využít se dá celá. Čaj z kořene pampelišky nebo salát z listů jsou dobře známé pro své léčivé účinky. Zkoušeli jste ale někdy z pampelišky vyrobit pleťové tonikum? Nebo ji naložit do octa? Pokud ne, nyní je ta nejlepší doba vydat se na sběr.

Opojný květ

Květ sbírejte vždy za slunečného počasí po uschnutí rosy, ideálně v poledne. Měl by být dostatečně otevřený, ale ne úplně rozvinutý. Pečlivě vybírejte místo, kde bylina roste a vyhněte se trhání podél prašných cest. Platí, že praním květů dochází k odplavení cenného pylu, proto se vyplatí udělat si výlet na nějakou odlehlou louku či do lesa. Smetanku můžete následně usušit na zimu, lze se také pustit do vaření již zmíněného medu. Láká vás spíš kosmetika nebo dochucovadlo salátů? Pusťte se do práce!

Pleťová voda

Z nasbíraných květů vyfoukejte broučky a vyrobte si pleťovou vodu téměř na počkání. Hrst pampelišek dejte povařit do čtvrt litru vody. Následně nechte směs vychladnout a sceďte přes gázu. A je hotovo! Používejte ráno a večer na problematickou pleť, jako běžnou pleťovou vodu. Skladujte v ledničce, ale počítejte s tím, že vydrží nanejvýš 3 dny.

Kapary

Pokud najdete ještě uzavřená zelená poupata, zkuste je naložit do octa s trochou soli na styl kapary. Sklenici napěchujte poupaty, zalijte jablečným nebo vinným octem a dejte na 3 až 5 týdnů do ledničky. Během zimy tak můžete jednoduše obohatit saláty, pizzu nebo těstoviny o cenné vitaminy a ještě si dobře pochutnáte. Z pampelišky se však dá připravit i mast.

Zázračný kelímek

Mast z pampelišky působí proti bolesti svalů a kloubů, hojí suchou a popraskanou pokožku a zmírňuje projevy ekzému. Její zhotovení není nijak složité, na výsledek si však musíte chvíli počkat. Květy nechte 1–3 dny osychat a následně jimi naplňte uzavíratelnou nádobu. Nyní stačí zalít oblíbeným rostlinným olejem (například slunečnicovým nebo jojobovým) a nechat macerovat na slunném místě 2–3 týdny. Během této doby je vhodné obsah sklenice občas promíchat a ohlídat, aby všechny rostliny byly ponořené. Po přecezení lze macerát používat i bez zahuštění. Jestliže vám však nevyhovuje tato varianta, stačí v oleji rozpustit malou hrudku včelího vosku v poměru 1 díl vosku na 4 díly oleje.

Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/Pampeliška, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat