Prostreno.cz

Prostatu i ženské záněty vyléčí všudypřítomná hluchavka

Síla bílého květu kopřivy je neskutečná. Z jeho účinků budete naprosto odrovnaní! Uleví od různých zánětů, upraví střevní činnost a pomůže při zánětech horních cest dýchacích!

Jistě znáte obyčejnou bylinku s názvem hluchavka hluchavka bílá (Lamium album), jejíž květy ji hojně zdobí od května do září. Listy jsou na dotyk příjemné, nepálivé, tudíž hluché. A právě odtud vznikl název hluchavka. Je podobná kopřivě tvarem a uspořádáním listů. Patří do skupiny plevelných rostlin a vyskytuje se po celé Evropě. Najdeme ji téměř v každém lese, na rumištích i v příkopech. Má ráda vlhčí stanoviště, jinak je zcela nenáročná. Kdy ji sbírat?

Připravte si uzavřenou nádobu

U hluchavky bílé sbíráme především květ, ale i listy jsou léčivé. Květy sbíráme za suchého počasí, nejvyššího účinku dosahují sebrané v době úplňku. Suší se při teplotě do 35 stupňů. Usušený květ snadno natahuje vlhkost, proto je třeba ho uchovávat v dobře uzavřené nádobě. Zvlhlý květ hnědne a je již nepoužitelný.

Léčivé účinky

V léčitelství se květy hluchavky bílé využívají pro jejich vysoký obsah slizových látek a tříslovin. List má méně těchto látek, avšak více minerálů a stopových prvků. Bylinka se užívá vnitřně k usnadnění vykašlávání, při zánětech horních cest dýchacích a chronické bronchitidě. Také má příznivý vliv na trávící orgány, upravuje střevní činnost.

Společně ve směsi s kontryhelem má u žen schopnost tlumit menstruační potíže, pomáhá při zánětu vaječníků a výtoku. Mužům řeší problémy s močením a prostatou. V těchto případech je vhodnější ve směsi s vrbovkou. Hluchavka užitá zevně se používá na omývání kožních ekzémů, nehojících se ran a do sedacích koupelí při hemoroidech, neboť má hyperemizující účinek, což znamená, že zmenšuje dráždivost a překrvuje kůži.

Příprava a použití

Droga má slabě medovou chuť a je bez zápachu. Čaj se připravuje z jedné lžičky květu, která se zalije čtvrt litrem horké vody a nechá se 10 minut louhovat. Nápoj má lahodnou chuť a pomáhá také při nespavosti. Lze jej přisladit medem. (Pije se 2x denně.)

Co se týče odvaru, tak ten lze získat z většího množství květů, které se krátce povaří. Odvar nachází využití při kloktání a sedacích koupelí. Báječný je však i nálev do vany. Asi 20 rostlinek spařte dvěma litry horké vody a nechte 15 minut louhovat. Přecezené vlijte do vany s teplou vodou. A na co si dát pozor?

Těhotné a kojící ženy mohou používat tuto bylinku pouze zevně ke koupelím nebo jako obklady. Sluší se také uvést, že hluchavka je užitečná pro včelaře. Vzhledem k tomu, že kvete od jara do podzimu, je významnou rostlinou, která včelám poskytuje velké množství jasně žlutého nektaru a pylu.

Zdroj: www.liebertpub.com/doi/10.1089/15409990260363689





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat