Prostreno.cz

Měsíčková mast zatočí s kožními neduhy

Měsíčková mast? Hotový zázrak! Ať už si ji připravujete sami, nebo se spoléháte na ty kupované, vždy je výhodné mít ji po ruce. Zatočí s kožními problémy i bolestmi. Vystačí i na plenkovou vyrážku?

Nejčastěji využívá bylinka v rámci kosmetických produktů? Podle statistik je to měsíček lékařský (Calendula officinalis), jehož květy jsou v tradiční lidové medicíně ceněným zbožím. Měsíček se přitom pěstuje jako letnička, používaná pro výsadbu na záhony a k řezu květů. Z něj zpracovaná mast typicky obsahuje 2–5 % měsíčkového oleje. Jaké má schopnosti? Nevídané!

Protizánětlivé působení

Měsíček je velmi silná protizánětlivá látka. Ve studii publikované v časopise Chemistry Central Journal Monica Butnariu a Cristina Zepa Coradini bylo zjištěno, že měsíček je dobrým zdrojem obsahu kyseliny fenolové, což z něj činí účinnou směs silných antioxidantů. Tato protizánětlivá vlastnost pochází z vysokých koncentrací flavonoidů a antioxidantů. Proto je měsíčková mast doporučována k léčbě plenkové vyrážky i hemoroidů.

Léčba kožních problémů

Krém z měsíčku je výborný pro použití při drobných kožních odřeninách, vyrážkách, popáleninách nebo modřinách. Přirozeně zlepšuje krevní oběh v tkáni, urychluje hojení ran a popálenin. Také zmírňuje svědění nebo bolesti. Jelikož je měsíček přirozeně antibiotický a antivirotický, pomáhá udržovat zranění v čistotě a zároveň povzbuzuje okolní tkáň, aby zůstala zvlhčená a regenerovala se.

Dermatitida z radiační terapie

Radiační terapie u pacientů s rakovinou často způsobuje extrémní dermatitidu a vředy. Krém z měsíčku je považován za zvláště účinný při hojení a zklidňování tohoto typu poškození kůže a je široce doporučován nejen homeopaty. Obecně platí, že účinek měsíčku se dá znásobit použitím další bylinky. Měsíčku dělá dobrou společnost máta peprná, eukalyptus, heřmánek, levandule a smrk.

Sluší se také uvést, že tato bylinka má velmi nízkou toxicitu a je bezpečná pro požití v malých množstvích. Někdy však může způsobit alergické reakce a podráždění kůže. Kojící a těhotné ženy by jej používat neměly. Máte-chuť připravit si mast vlastní, bude se vám hodit informace, že měsíček kvete od jara až do pozdního podzimu.

Zdroj: www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/wrr.12737





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat