Prostreno.cz

Roztančete se i u sporáku, budete mít kvalitnější život

Nezáleží na tom, jestli rozhýbete boky pomalu nebo rychle. Tanec působí na psychiku i tělo neskutečným způsobem. Jediné, co musíte mít, je vaše oblíbená hudba. Oddejte se líbivým rytmům, získáte nejen pevné tělo, ale i sebevědomí!

Odborníci tvrdí, že tanec je estetickým výrazem těla, který vyjadřuje emoce. Zatím jste mu na chuť moc nepřišli? Možná byste svůj postoj měli přehodnotit. Pojí se s ním totiž tyhle výhody!

Zlepšuje sílu a rovnováhu

Velmi zajímavý výzkum publikovaný v magazínu British Journal of General Practice hovoří o výhodách tance jako cvičení. Příspěvek ukazuje, že jakýkoli typ tance může pomoci při rozvoji hustoty kostí, svalové síly a pružnosti, ale také koordinace a rovnováhy.

Chrání kardiovaskulární zdraví

Lékaři a výzkumníci z Mezinárodní univerzity zdravotnictví a sociální péče v Japonsku a (Iwatsuki Minami Hospital) se ve své výzkumné studii z roku 2018 zmiňují, že pomalejší tanec je užitečným cvičením pro osoby s kardiovaskulárním onemocněním.

Pozitivně ovlivňuje diabetes a tělesnou hmotnost

Odbornice na výživu Felice Mangeri z nemocnice Gavardo v Itálii provedla výzkum, který se týkal spojitosti mezi latinským tancem a zdravím lidí s diabetem 2. typu a obezitou. Její tým zjistil, že tělesná aktivita ve formě tance může být pro tyto jedince přínosnou strategií.

Působí na duševní zdraví

Průzkumná studie vedená Německým centrem pro neurodegenerativní nemoci vyzdvihuje duševní výhody tance nad jinými monotónními fitness programy. Výsledky této studie ukazují, že pravidelný tanec souvisí s vyššími kognitivními procesy, jako je paměť a pozornost, které s přibývajícími léty jaksi stávkují.

Má emoční přínosy

Tanec ovlivňuje emocionální pohodu, protože pomáhá podporovat sociální vazby, zlepšuje náladu, zmírňuje úzkosti a stres. Profesorka Sabine Koch z německé univerzity Pädagogische Hochschule Heidelberg dokonce hlásá, že taneční pohyby hrají zásadní roli při pozitivním vnímání tělesného obrazu, pohody a vztahů.

Jiná studie, tentokrát z americké Kalifornské univerzity, zase potvrdila, že tanec s partnerem pomáhá v lepším sociálním fungování a zároveň zvyšuje sebevědomí. Skutečně se ještě potřebujete ptát, co na tom tanci všichni vidí?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat