Prostreno.cz

Jak rychle zmírnit pálení v oblasti konečníku

Můžete se doslova uškrábat na tom nejméně vhodném místě? Pálení v oblasti konečníku je tak nepříjemné! Zbavte se ho, třeba s pomocí tvarohu, koriandru nebo fíků!

Konečník je poslední přímá část lidského tlustého střeva, která vede k análnímu kanálu. Patří ke klíčovým složkám dolního gastrointestinálního traktu a v některých případech často krvácí a pálí, zejména když má někdo anální trhliny nebo hemoroidy. Mezi další příčiny těchto stavů patří i nehygienické stavy, těhotenství či syndrom dráždivého tračníku. Dobrou zprávou je, že existuje mnoho léčebných postupů, které pálení v konečníku mírní. Které patří k těm osvědčeným?

Semena manga

Semena manga můžete sušit a rozdrtit. Získáte tím prášek, který vám uleví. Pacienti trpící pálením konečníku by měli konzumovat 2 gramy tohoto prášku s medem, a to dvakrát denně. Funguje to především proto, že semena manga mají přirozené protizánětlivé složky, které jsou funkční, když se rozdrtí.

Semínka koriandru

Semena koriandru jsou také považována za účinné prostředky pro léčbu pálení v oblasti konečníku. Jen je potřeba namočit je večer do vody, a ráno tento roztok vypít. Studie vedená americkým specialistou na bylinky a antioxidanty Denysem J. Charlesem naznačuje, že koriandr má širokou škálu zdravotních přínosů a jeho protizánětlivé, antioxidační a spasmolytické vlastnosti z něj činí užitečnou obranu proti bolesti a diskomfortu.

Banán

Bylo zjištěno, že konzumace rozmačkaného banánu se šálkem vařeného mléka může snížit pocit pálení v konečníku. Draslík, jenž je hlavní složkou banánů, působí jako vazodilatátor, což znamená, že uvolňuje krevní cévy. To vede k menšímu stresu a tlaku na žíly kolem konečníku.

Je zajímavé, že banán má rozpustný i nerozpustný obsah vlákniny. Ta nerozpustná podporuje pohyb potravy trávicím systémem a zvyšuje objem stolice, takže může být přínosem pro ty, kteří se potýkají se zácpou nebo nepravidelným vyprazdňováním. A co dalšího funguje?

Brusinky

Můžete smíchat 1 lžíci brusinek třeba s jogurtem. Pacienti trpící hemoroidy si tento postup nemohou vynachválit. Brusinky mají protizánětlivou povahu a jsou předepisovány u závažných poruch střeva a žaludku.

Fíky

Použití fíků patří mezi nejčastěji doporučované domácí prostředky mírnící pálení okolo konečníku. Namočte aspoň 4 fíky ve vodě a takto nechte přes noc. Je lepší konzumovat fíky ráno, na prázdný žaludek. Nepatří k vašim oblíbeným? Nevadí, rozmixujte kmín a smíchejte jej s trochou vody. Vzniklou pastu naneste na řitní otvor a nechte působit. Uleví vám však i tvaroh a podmáslí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat