Prostreno.cz

Potravinoví spouštěči pálení žáhy

Nedokážete se ubránit chutím na tmavou čokoládu nebo smažená jídla? V tom případě byste měli počítat s tím, že vás potrápí pocit horka vycházející z hrudi směrem k hrdlu. Tuhle svízel vám ale mohou přihrát i citrusové plody!

Nadmíra stresu, nezdravý jídelníček, nedodržování pitného režimu či užívání některých léků. Ano, tohle všechno může způsobit pyrózu neboli pálení žáhy. Tedy alespoň podle názoru odborníků, kteří ale zdůrazňují, že tím výčet pachatelů určitě nekončí. Věděli jste, že tuhle nepříjemnost může zapříčinit i konzumace jistých potravin? S těmito byste měli být obzvláště obezřetní!

Citrusové plody mají i temnou stránku

Citrony, pomeranče i grapefruity nabízejí neskromný podíl vitaminu C, který je spojován se silnější obranyschopností. Je o nich také známo, že díky přítomnosti vlákniny napomáhají trávení a poskytují prevenci před rakovinou, zatímco urychlují metabolismus. Přesně pro tyto důvody jíte uvedené přírodní dary často? Možná neděláte úplně dobře.

„Citrusové plody jsou sice zdravé, nicméně nelze zpochybnit, že mají i špatné vedlejší účinky. Vzhledem k tomu, že obsahují spoustu kyselé šťávy, mohou snadno vyvolat pálení žáhy. A to zejména tehdy, pokud si je dáváte na lačný žaludek,“ varuje americká gastroenteroložka Kathryn Kirk.

Smažená jídla? Na ta si nechte zajít chuť

Není nijak překvapující, že smažené pokrmy jsou dnes hodně populární. Možná za tím stojí rychlost přípravy, nebo také jejich chuť, každopádně by to s nimi nikdo neměl přehánět. Jaká rizika se s těmito „laskominami“ pojí? Kromě nadváhy a zvýšeného cholesterolu vám mohou přihrát i nevolnost.

„Smažená jídla a tučné maso obvykle stojí za uvolněním jícnového svěrače, čímž pravděpodobnost pyrózy značně narůstá. Celou situaci zhoršuje fakt, že potraviny s vysokým obsahem tuků mají dlouhou dobu trávení, což znamená, že zůstávají v žaludku delší dobu, tedy oproti bílkovinám nebo sacharidům,“ vysvětluje výše zmíněná expertka.

Čokoláda. A to vážně

Jste příznivcem tmavé čokolády? I ona může stát za tím, že vás často „doběhne“ pálení žáhy. Jmenovaná sladkost v sobě totiž ukrývá kofein, teobromin a kakao. Tyto látky jsou dle mínění gastroenteroložky Kathryn Kirk stimulanty kyselého refluxu, proto je dobré konzumovat je s mírou. Pro vlastní dobro!

Zdroj: www.eatthis.com, www.firstaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat