Prostreno.cz

Trik, díky kterému na dovolené nepřiberete

Už se děsíte toho, že když vyrazíte někam do hotelu, přiberete na váze? Stravování mimo domov je někdy tak rizikové! Kvůli lákadlům a vypadnutí z běžného režimu kde kdo „nachytá“ špíčky navíc. Tomu je teď konec. Tenhle fígl tučným přírůstkům zabraňuje!

Světe, div se, vědci z americké Georgijské univerzity dostali zajímavý nápad. Rozdělili 111 dobrovolníků ve věku od 18 do 65 let na dvě skupiny, přičemž ta jedna dostala za úkol, aby se na dovolené každý den vážila. Nic víc. Ve druhé skupině pak všichni byli upozorněni, aby se pokusili udržet si hmotnost, ovšem nikdo nedostal konkrétní rady, jak toho docílit. Účastníci tak měli možnost si vybrat, zda dají přednost nějakému cvičení, striktnějšímu jídelníčku nebo dalším technikám. Jak to celé po dvou týdnech dopadlo?

Studie, která se objevila v odborném časopise Obesity, jednoznačně odhalila velmi zajímavou věc. Ti, kdo se na dovolené každodenně vážili, byli schopni si váhu udržet, nebo dokonce zhubli. Druhá skupina naopak „vyfasovala“ nějaké to kilo navíc.

Rauty, alkohol, all inclusive a další lákadla

„Lidé jsou opravdu citliví na rozdíly mezi běžným životem, volnem a jejich standardem nebo cílem,“ říká Michelle vanDellen, psycholožka z americké Dukeovy univerzity s tím, že když je tělesná hmotnost takto pod kontrolou, vše funguje na výbornou. Jinak lidé během prázdnin obvykle přibírají něco mezi 0,4 a 0,9 kilogramu. Jedinci, kteří trpí nadváhou nebo obezitou, jsou na tom ještě hůř.

Tento typ váhového přírůstku může být kumulativní, zřídkakdy odchází, ale je velmi běžný. V průběhu několika let pak „plíživá obezita“ negativně ovlivňuje zdraví a podílí se na vzniku diabetu 2. typu, mrtvice a srdečních onemocnění. A jak se i vám podaří mít křivky snů?

Važte se každé ráno – a radši i večer před spaním. Odborníci se přiklánějí k tomu, že tím člověk vůči sobě zvyšuje zodpovědnost. Nebuďte však smutní, pokud se i přes disciplínu, „váha nechová“ tak, jak byste si představovali. V létě organismus zadržuje víc vody, což hmotnost ovlivňuje. Asi není nutné podotýkat, že pokud zvolíte tento postup, musíte být psychicky odolní. Když se totiž kdokoli váží každý den, může to v něm vyvolat úzkost. Skutečně se na něco takového cítíte?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat