Prostreno.cz

Proč vlastně potřebujeme jíst bílkoviny

Máte slabou imunitu a padají vám vlasy, přičemž trpíte i špatnou kvalitou pleti? Možná je to tím, že nejíte dost bílkovin. Jsou stavebním prvkem všech buněk v těle a zároveň regulují tlak a poskytují prevenci před kardiovaskulárními chorobami.

Bílkoviny. Nijak zvlášť nepřemýšlíte nad tím, jakou roli v těle vlastně hrají, a zda jich konzumujete dostatek? Možná byste měli. Podle uznávané americké výživové poradkyně Leslie Bonci tato důležitá složka potravy chybí v jídelníčku moderní populace asi nejčastěji. A z toho koukají potíže! Proč byste příjem proteinů neměli podceňovat?

Jsou prospěšné pro svaly i kosti

O bílkovinách se mluví hodně v souvislosti s hubnutím. Ano, je pravdou, že zachovávají dosavadní svalovou hmotu i při omezeném energetickém příjmu. Rovněž vykazují ze všech živin jednoznačně nejvyšší sytící schopnost, takže podstatně oddalují pocit hladu, což se samozřejmě jenom hodí. Nelze nezmínit, že se zároveň podílejí na budování svalů, a co mluvit mají také do produkce hormonů. Málokdo tuší, že souběžně posilují i kosti a udržují zdravé tkáně. Vy jste o tom věděli?

Regulují tlak a podporují kondici srdce

Závěry četných vědeckých studií se shodují v tom, že strava bohatá na proteiny pomáhá regulovat krevní tlak, čímž poskytuje prevenci před kardiovaskulárními chorobami. Je to proto, že jmenované látky, které lékaři tolik vychvalují, udržují vyvážené hladiny cukru v krvi, zatímco chrání cévy před poškozením.

Dělají vaše vlasy i pleť hezčí

Dbáte o svůj zevnějšek? Pak je vhodné říci, že péče o vizáž nekončí jen u používání kosmetických produktů. Na přímou souvislost mezi adekvátní výživou a kvalitou pleti i vlasů experti v rámci svých studií upozornili již nesčetněkrát. Pokud držíte drastickou dietu a váš organismus trpí nouzí o cenné živiny včetně bílkovin, žádný div, že vám koruna krásy nadměrně vypadává. Také se vám možná rychleji tvoří vrásky a máte šupinatou pokožku.

Zlepšují imunitní reakce těla

Máte slabou imunitu, proto vás skolí každý bacil, který proletí okolo? V tom případě vám vřele doporučujeme navýšit spotřebu drůbežího masa, ryb, mléčných výrobků, vajec, luštěnin, obilovin a ořechů. Tyto potraviny totiž platí za bohaté zdroje proteinů, které přímo ovlivňují obranyschopnost. Tedy alespoň takový je názor odborníků i výživových poradců!

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: www.medlineplus.gov





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat