Prostreno.cz

Svatá trojice v podobě kombinace heřmánku, bobkového listu a bazalky

Bylinkářství má za sebou dlouholetou tradici a pro správné účinky je třeba léta praxe v užívání a správné kombinaci. Máme pro vás silné trio bylinek, které by vám doma nemělo chybět, a to jak sušené, tak i jako éterický olej. Tyto bylinky obstojně doplní vaši domácí lékárnu.

Poznejte sílu těchto tří bylin a možná z vaší lékárničky ubyde hned několik tabletek. Nevěříte? Přesvědčte se sami.

Heřmánek

Heřmánek je známý pro své sedativní a relaxační účinky, jeho použití je velmi všestranné, od oplachování pleti, přes dezinfekci ústní dutiny až po detoxikaci těla. Při vnitřním užití podporuje zejména jaterní a ledvinové funkce, posiluje funkci střev a povzbuzuje trávicí procesy. Zvyšuje tělesnou teplotu a podporuje pocení. Byly prokázány zklidňující účinky i při některých alergických reakcích, např. při astmatu, rýmě a zánětu spojivek. Při vnitřním použití se doporučuje popíjet 3 až 6 šálků heřmánkového čaje denně, podle potřeby.

Zevně urychluje hojení ran a přispívá k léčbě kožních problémů jakéhokoliv druhu. Jeho protizánětlivé účinky se uplatňují při ekzémech a vyrážkách. Heřmánkový odvar můžete použít jako závěrečný oplach vlasů i pleti. Heřmánková koupel je také v lidovém léčitelství známa k léčbě hemoroidů. Při vnějším použití budete potřebovat 50 g květů heřmánku na 1 litr vody.

Olej z heřmánku se používá k uvolnění ztuhlých svalů a bolestivých kloubů. Kromě toho eliminuje vznik jizev a strií, urychluje hojení ran a popálenin. V domácí lékárně je také nepostradatelný ke zmírnění bolesti zubů, jak při zánětu dásní, tak při prořezávání prvních zoubků.

Bobkový list

Bobkový list uplatníte i jinak než při vaření. Působí proti nechutenství, podporuje trávení a je velmi účinný proti plynatosti. Je mírně močopudný. Upravuje menstruační cyklus. Při vnitřním užití popíjejte 1 šálek 10 minut před jídlem (proti nechutenství), 1 šálek po jídle (na podporu trávení). Bobkový list se doporučuje použít při vaření luštěnin, aby se snížil jejich efekt nadýmání.

Éterický olej z bobkového listu působí antidepresivně, harmonizuje psychiku, antisepticky, mírní dráždivý kašel, dezinfikuje a čistí vzduch. Smíchaný s nosným olejem se používá při masážích ztuhlé šíje a jiných bolestech kloubů a svalů.

Bazalka

Bazalka zvyšuje chuť k jídlu a podporuje trávení, zmírňuje a odstraňuje trávicí problémy nervového původu. Dále také tlumí bolesti hlavy, zvyšuje tvorbu mateřského mléka, upravuje a zmírňuje menstruaci a bolest způsobenou stahy dělohy nebo prokrvením. Při vnitřním použití můžete bazalku pít jako čaj a to 1 šálek po jídle nebo čerstvou bazalku použít jako koření do oblíbených pokrmů.

Éterický olej z bazalky je považováno za jedno z nejúčinnější nervové tonikum. Napomáhá koncentraci, při nervozitě, úzkosti, nespavosti, mentální vyčerpanosti a bolestech hlavy. Působí antisepticky a je vhodný při dýchacích potížích, nachlazení, ucpaných dutinách, dokonce přispívá ke snížení teploty.

Zdroje: www.wikipedia.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat