Prostreno.cz

Bylinky a koření, které regulují krevní tlak

Používáte při přípravě jídel bazalku? Pokud chcete hodnoty svého tlaku trochu vylepšit, tak byste měli. A přidejte i kajenský pepř a skořici, která navíc mírní projevy akné a celulitidy. A to se samozřejmě jenom hodí!

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze je problémové onemocnění, které dle statistik postihuje stále více jedinců. K tomuto stavu zpravidla dochází, když jsou cévy a tepny ucpané, což zabraňuje správné cirkulaci krve. Následky?

Ty není radno podceňovat, neboť se mimo jiné jedná i o podstatně vyšší riziko ischemické choroby srdeční nebo infarktu myokardu. Tedy alespoň takhle to uvádí Americká kardiologická asociace (American Heart Association) s tím, že katastrofu může odvrátit pravidelný pohyb, dostatek spánku a vhodný jídelníček. Do něj se určitě vyplatí zahrnout tato kuchyňská ochucovadla!

Bazalka, zelený léčitel

Máte bazalku spojenou výhradně s rajčaty? Zřejmě vás překvapí, že tenhle rostlinný poklad je prostředkem, který prospívá ledvinám, uklidňuje pocuchané nervy a podporuje trávení. Uplatní se ale i v případě nespavosti a běžných neduhů, neboť vykazuje mírné antibiotické účinky. Odborníci pravidelnou konzumaci bazalky vřele doporučují i kvůli tomu, že je spolehlivým medikamentem na hypertenzi. To je ale překvapení, viďte?

Kajenský pepř jako ostré léčivo

Kajenský pepř je velice populární koření, které se používá po celém světě. Prášek žluté až červené barvy je vlastně směsí sušených chilli papriček různých odrůd, jež nabízí dávku unikátního rostlinného alkaloidu kapsaicinu. Právě on zlepšuje krevní oběh a pořádně vás rozehřeje, zatímco zreguluje krevní tlak. Možná by vás mohlo zajímat i to, že napomáhá spalování tuků a „dohlíží“ na pravidelné pohyby střev.

Skořice, voňavý zázrak

Svého času byla hodnota skořice srovnatelná se zlatem. A nejen kvůli tomu, že je báječnou ingrediencí při pečení a vaření! Tenhle sypký zázrak regeneruje tkáně a urychluje látkovou výměnu.

V kombinaci se silným protizánětlivým působením mírní projevy akné a dalších kožních obtíží, včetně strií a celulitidy. Zároveň dodává energii a podporuje správné vstřebávání živin, zatímco potlačuje špatný cholesterol i akumulaci tuků v těle. Je to všechno? Ale kdepak. Závěry studie publikované v magazínu Journal of Clinical Nutrition sdělují, že špetka skořice denně přispívá ke snížení tlaku. Tak na ni nezapomínejte…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat