Prostreno.cz

Na co si dát pozor, když pijete extrakt z grepových jadérek

Co děláte se semeny poté, co sníte svůj grapefruit? Vyhodíte je, že? Ale co kdybychom vám řekli, že semena tohoto citrusového plodu pozitivně ovlivňují zdraví, a to zvlášť ve formě extraktu. Změnili byste názor? Dejte vale plísním i infekcím!

Grapefruitová jadérka? Díky bohatému složení živin a jejich úžasné antioxidační kapacitě by se měla stát součástí každé domácí lékárničky. Konkrétně extrakt z grapefruitových jadérek, známý také jako extrakt z citrusových plodů, což je vysoce koncentrovaný kapalný extrakt vyrobený z buničiny a semen grapefruitu (Citrus paradisi), patří ke špičkám.

Uvedený extrakt byl poprvé objeven představen americkým imunologem Jacobem Herichem, a to v roce 1980. Od té doby se těší nesmírné popularitě. Jsou v něm k mání dvě hlavní sloučeniny, a to limonoidy a naringenin. Ty mají schopnost bojovat s infekcemi. Navíc antibakteriální, antimikrobiální, antivirové a protiplísňové vlastnosti grapefruitového extraktu pomáhají při léčbě kvasinek.

Konkrétně Candida albicans je druh kvasinky, jenž někdy u lidí způsobuje ústní a genitální houbové infekce. Podle zprávy publikované v časopise Journal of Environmental Research and Development je extrakt z grapefruitových jadérek považován za prostředek působící proti aktivitě této nezbednice. (Správné dávkování je pět až patnáct kapek rozpuštěných ve sklenici vody.)

Léčí infekce močových cest

Je známo, že grapefruitová semena jsou prospěšná v případech infekcí močových cest. Podle výzkumů prokázaly uspokojivé výsledky u těch pacientů, kterým byl extrakt orálně podáván po dobu dvou týdnů.

Zabraňuje poškození žaludku

Extrakt z grapefruitových jadérek vykazuje i gastroprotektivní vlastnosti, jež působí proti žaludečním lézím. Chrání také žaludek před poškozením způsobeným nadměrnou konzumací alkoholu. I to se leckdy hodí.

Snižuje hladinu cukru v krvi

Předběžný výzkum na zvířatech naznačuje, že uvedený extrakt může snížit hladinu cukru v krvi a cholesterolu v těle. Ačkoli jeho účinnost na lidech je ještě třeba prokázat, předběžné výsledky jsou slibné.

Působí proti plísňovým infekcím

Podle zjištění vědců je výtažek z grapefruitových jadérek účinný i při léčbě nehtů a ekzémů. Může být aplikován na postiženou oblast dvakrát až třikrát denně, a to do zlepšení stavu. Zázrak se přitom dá používat jako kloktadlo, ústní voda či kapky do uší. Také bývá součástí sprchových gelů, nosních sprejů a kosmetických produktů. Vždy je však třeba brát v potaz i nežádoucí účinky. Mezi ty patří průjem, břišní křeče, nevolnost, bolest hlavy či alergické reakce.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat