Prostreno.cz

Potraviny, které budují odolnost proti stresu

Zase jste pod tlakem? Berte to jako pádný důvod k nákupu banánů, borůvek nebo hlávkového salátu. Ovšem i takové avokádo příznivě ovlivňuje nervový systém a v těžkých časech zlepšuje náladu!

Je toho teď na vás nějak moc a nevíte, kam dřív skočit? Žádný div, že jste ve stresu, ze kterého se navíc mohou vyklubat nepříjemné zdravotní následky v podobě depresí, nespavosti, vysokého krevního tlaku i nadváhy. Co s tím? Jistým řešením může být konzumace potravin, jež vám z psychického hlediska „udělají dobře“. Kterých přesně se to týká?

Banány. Ty si rozhodně neodpírejte

Tropické drahokamy jsou bohaté na tryptofan, což je sloučenina, kterou tělo primárně využívá k „výrobě“ serotoninu – hormonu štěstí. Sladké banány jsou tedy schopné efektivně regulovat vaši náladu a snížit nervozitu, takže na ně v krizi neváhejte vsadit. Do karet jim hraje i to, že vám poskytnou celou řadu vitaminů a minerálů důležitých pro vaše celkové zdraví.

Avokádo, exotická pomocná ruka

Plod hruškovce přelahodného je možná poněkud dražší, ovšem když se „plácnete přes kapsu“, nebudete litovat. Nabízí totiž něco kolem dvaceti prospěšných látek, a to včetně uklidňujícího draslíku, vitaminu E a vitaminů skupiny B. Odborníci jsou na základě několika studií přesvědčení, že avokádo normalizuje hladinu cukru v krvi, bojuje proti zánětům a zlepšuje kvalitu pokožky, přičemž příznivě působí na nervovou soustavu a navozuje „hezčí pocity“.

Borůvky. S těmi nešetřete

Pokud máte nervy nadranc, to nejlepší, co můžete udělat, je vyrazit do obchodu pro sušené borůvky. A to hned ze dvou důvodů! Američtí vědci působící na Iowské státní univerzitě se na základě svého průzkumu domnívají, že chůze je skvělým harmonizátorem psychiky. Když si navíc domů přinesete i ty zmíněné borůvky, budete to mít pojištěné dvojnásobně. O fialovém přírodním pokladu je totiž všeobecně známo, že je napěchován neuvěřitelným množstvím antioxidantů, jež snižují hladiny stresového hormonu kortizolu. A že tahle chutná „terapie“ funguje na jedničku, o tom vůbec nepochybujte…

Rukola, zelená pro radost

Pokud nejste fanouškem rukoly, jako skvělé náhradní řešení se jeví třeba hlávkový salát, polníček či špenát. Co mají tihle „zelenáči“ společného? Všichni čtyři se mohou pochlubit vysokým podílem kyseliny listové, přičemž dokonce zajistí celých 33 % její doporučené denní dávky. Zmíněnou živinu si experti dávají do souvislosti se snížením negativních nálad už nějaký ten pátek, takže i tudy vede cesta.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat