Prostreno.cz

Jídelníček pro pacienta s artritidou

Artritida se projevu chronickou bolestí postihující klouby a pojivové tkáně. Projevuje se otokem, zarudnutím, ztuhlostí a sníženým rozsahem pohybu. Také vás sužuje? Tohle si dejte na talíř!

Ačkoli existuje více než 100 typů artritidy, nejčastější jsou osteoartritida a revmatoidní artritida. Typická léčba bolesti a oteklých kloubů zahrnuje analgetika a nesteroidní protizánětlivé léky. Každá z těchto terapií však může způsobit některé znepokojující vedlejší účinky a nemusí být efektivní. Proto mnozí vsází na přírodní terapii. Patříte k nim? Pak ctěte následující pravidla.

Co rozhodně nejíst?

Udržujte si zdravou hmotnost, pravidelně cvičte, vyhýbejte se stresu a držte si od těla protizánětlivé potraviny. K těm patří třeba takový cukr. Jeho konzumace uvolňuje zánětlivé cytokiny, které mohou bolest jen zhoršit. Pozor si dejte i na rafinované uhlohydráty, jako je bílý chléb, bílá rýže a jiné druhy zjemněných zrn s vysokým glykemickým indexem, které taktéž mohou podporovat zánět. To samé platí i pro smažená jídla.

Veškerá kuřecí křidélka s hranolkami a další „dobroty“ zvyšují úroveň zánětu a oslabují přirozenou obranyschopnost organismu. Co se týče tuků, tak trans-mastné kyseliny nejsou dobrou volbou. Nepoužívejte margarín ani sádlo, spíš zvyšte příjem olivového oleje. A co byste naopak měli do svého běžného režimu zařadit?

Bojovníci proti diskomfortu

Mezi potraviny působící proti již uvedenému zánětu patří rajčata, jahody, borůvky, jablka, třešně, pomeranče a ananasy, jež jsou bohaté na antioxidanty. Vhodná je i listová zelenina, mandle, vlašské ořechy a mastné ryby, například losos makrela, tuňák a sardinky. Odborníci zároveň vřele doporučují fermentovaný tresčí olej jakožto vynikající zdroj vitaminů A a D, stejně jako omega-3 mastných kyselin. Fermentovaný olej z tresčích jater nabízí přirozený způsob boje proti bolesti a zánětům.

Zázrak, který prosazují sami pacienti

Ve studii publikované v roce 2008 pomohlo pacientům denní užívání 10 gramů oleje z tresčích jater. Všichni dobrovolníci pak zaznamenali zmírnění svých příznaků revmatoidní artritidy o více než 30 %. Navíc, pokud je artritida propojená s depresí, které mnozí pacienti podléhají, omega-3 v oleji z tresčích jater v takových případech zmírňuje úzkost a podporuje dobrou náladu. A které další zázraky by nikomu, kdo trpí touto poruchou, neměly chybět?

Čaj i pasta z kurkumy

Zázvor obsahující silné protizánětlivé sloučeniny a také kurkuma. Je vědecky prokázáno, že toto koření poskytuje úlevu od otoků a bolesti postižených kloubů. Pijte kurkumový čaj, nebo smícháním kurkumy s vodou vyrobte pastu a tu aplikujte přímo na bolestivé klouby.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7284442/





Celkem 1 komentářů

Masunta nejosvícenější...
12.07.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat