Prostreno.cz

Uklízejte podle menstruačního cyklu. Ušetříte čas i energii

Menstruační cyklus je přirozenou součástí každé ženy. Některé z nich ho prožívají bouřlivě, jiné o něm skoro ani nevědí. Dobrou zprávou je, že se dají v jednotlivých fázích cyklu naplánovat různé úkoly, které pak půjdou jako po másle. Jak je to například s uklízením?

Menstruační cyklus. Toto období většina žen vnímá jen ve fázi vlastní menstruace, ve skutečnosti se však jedná o záležitost celého měsíce. Během této doby prochází ženské tělo fázemi, během kterých může kolísat energie, nálada, sebevědomí nebo schopnost empatie. Kvůli tomu je výhodné si některé úkoly naplánovat a jiné raději odložit. Ušetříte tak energii i nervy při zbytečném neúspěchu. Kde a jak začít?

Fáze menstruačního cyklu

Během měsíce ženské tělo projde celkem čtyřmi fázemi - menstruační, dynamickou, ovulační a premenstruační. První fáze se počítá od prvního dne menstruace, přičemž každá z nich trvá přibližně týden. Samozřejmě, co žena, to originál, jiná délka cyklu i fáze. Přibližně se však na tento způsob počítání dá spolehnout.

Kdy se uklízení raději vyhnout?

Premenstruační a menstruační fáze jsou na úklid domácnosti naprosto nevhodné. S příchodem premenstruační doby začíná tělu ubývat energie, nálada kolísá a nejedna žena se potýká s nepříjemnými premenstruačními symptomy.

V tomto období začněte spíše zpomalovat, odkládejte důležité úkoly a rozhodnutí na později. S příchodem menstruace přichází čas na naprosté nicnedělání. Dopřejte si relaxaci a odpočinek. Nevyčítejte si, že jen tak lenošíte. Potřebujete nabrat energii na další měsíc a toto období je pro to jako dělané. Veškeré nedodělané úkoly doženete v dalších fázích, kdy naopak budete energií překypovat. Pokud se v těchto dvou obdobích musíte do něčeho vrhnout, respektujte svou náladu a momentální rozpoložení. Úspěch zaznamenáte při lehkých a krátkodobých úkolech.

Domov jako ze škatulky

Na úklid domácnosti se vyloženě hodí dynamická a ovulační fáze cyklu. V tomto období žena doslova srší energií. Je to ten pravý čas na velké gruntování, vyklízení půdy nebo i stěhování. Nejen, že toho zastanete mnoho a nebudete pociťovat únavu, ještě úspěšně zvládnete delegovat úkoly na další členy rodiny. V případě, že se chystáte na opravdu velký úklid, spojený s nějakou výzdobou, sepište si akční plán, seznam věcí nebo nějakou systematizaci. S tímto půjdou věci jako po drátkách.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat