Prostreno.cz

Drmek čínský vyživí vlasy i urychlí hojení ran

Co se musí stát, aby vaše vlasy byly vyživené a hebké a aby pleť nejevila žádné známky akné? Stačí, když svoji pozornost zaměříte na drmek čínský!

Fived leaved chaste tree, známý také jako cudný strom berry, je rodák ze Střední Asie a Středomoří. V sanskrtu se nazývá nirgundi a různé části tohoto stromu jsou široce využívány ajurvédou, která je považuje za přírodní lék na různé zdravotní problémy. A není se co divit. Drmek čínský (Vitex negundo) krásu i zdraví ovlivňuje několika způsoby.

Přírodní léčba akné

Mnoho žen se během menstruačního cyklu potýká s akné. Studie, které se zaměřily na účinky nirgundi, dokazují, že tato rostlina krotí pupínky v průběhu předmenstruačního období.

Urychlování hojení ran

Silné analgetické, protizánětlivé a antibakteriální účinky drmku čínského urychlují hojení ran. Rovněž zabraňují napadení rány infekcemi. I to se nesmírně hodí.

Vlasová výživa

Krásné, lesklé a husté vlasy, to je sen všech žen! Užívání drmku, například ve formě tinktury nebo tablet, tento záměr pomáhá realizovat. Navíc olej vyrobený z listů tohoto stromu lze použít jako vlasové tonikum. Je známo, že pravidelná aplikace kštici omlazuje, zabraňuje jejímu vypadávání vlasů a podporuje růst pramenů. Ve skutečnosti někteří ájurvédští praktici předepisují olej z nirgundi jako lék na plešatost.

Ochrana před infekcemi

Studie dále naznačují, že pravidelná aplikace oleje z listů drmku léčí infekce hlavy a působí proti vším a lupům.

Podpora imunity

Nirgundi je něco jako balíček vitaminu C. Zvyšuje imunitní sílu a zmařuje časté recidivy horečky, angíny a faryngitidy. Můžete použít odvar připravený z listů této rostliny. Ten se přijímá třikrát denně, a to i jako kloktadlo.

Lék na zánět vedlejších nosních dutin a bolesti hlavy

Trpíte intenzivní bolestí hlavy způsobenou sinusitidou, migrénou nebo nachlazením? Ajurvéda má odpověď i na tohle. Jednoduše kuřte suché listy drmku a vdechujte vzniklý kouř. Výsledek se dostaví okamžitě.

Úleva od menopauzálních symptomů

Studie naznačují, že plody drmku působí na zvyšování hladiny progesteronu, což pomáhá při zmírnění menopauzálních symptomů, jako jsou výkyvy nálady, suchost v pochvě a návaly horka. Na výsledky kúry je však třeba čekat alespoň 8 až 10 týdnů.

Zlepšení úrovně plodnosti u žen

Snížená plodnost? Šance přece jen existuje. Skupince žen s touto problematikou vědci po šest měsíců podávali extrakt zeleného čaje nebo extrakt z drmku čínského. Po ukončení léčby 15 žen, jenž užívaly drmek, přišlo do jiného stavu.

Pozitivní dopad na poruchy trávicího systému

Je známo, že tato bylina posiluje a zlepšuje fungování trávicího systému. Pomáhá zlepšovat trávení a stimuluje chuť k jídlu. Působí také jako anthelmintikum (odstraňuje parazitující cizopasné červy z organismu) a může být použita jako úklidový prostředek pro trávicí systém.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat