Prostreno.cz

Přírodní látky zbavující tělo stresu

Za adaptogeny se souhrnně označují přírodní látky, které znali již staří čínští léčitelé. Na lidské tělo působí blahodárně hned v několika rovinách, a to bez vedlejších účinků! Zbavte se s jejich pomocí i stresu!

V dnešní době se lidé stále častěji obrací pro pomoc k alternativní medicíně, umění starých mistrů nebo ajurvédě. Léky založené na přírodní bázi totiž zbytečně nezatěžují organismus vedlejšími účinky a jsou šetrné i k životnímu prostředí. K jedné velké skupině patří takzvané adaptogeny. Ty dokážou mnoho, ale jejich hlavní předností je účinný boj se stresem.

Co jsou adaptogeny?

Adaptogeny nejsou pro lidstvo žádným překvapením, užívaly se již před stovkami let. Zjednodušeně lze říci, že se jedná o rostlinný produkt z netoxických bylinek a kořenů, který pomáhá tělu zvýšit jeho odolnost vůči stresovým situacím. Mezi ty můžeme řadit i vyrovnání se s nějakým zraněním, ať už fyzickým nebo psychickým. Bojovat dokážou také s únavou a usnadňují adaptaci na změněné podmínky. Ve své podstatě užíváním adaptogenů pomůžete organismu blokovat všechny vnější stresové faktory a tělo se s nimi pak mnohem lépe vyrovná.

Nebojují jen se stresem

Adaptogeny nepůsobí jen coby „antistresové“ rostliny, ale jejich účinky jsou daleko rozsáhlejší. Překonávají únavu, umějí zlepšit koncentraci a také paměť. Jsou tedy ideální například pro studenty, kteří procházejí zkouškovým období. Posilují také imunitu, aby byla silnější v boji proti různým infekcím. V neposlední řadě udržují rovnováhu v těle a mají pozitivní vliv na funkci vnitřních orgánů.

Kde je najít?

Asi nejrozšířenější rostlinou s adaptogením působením je ženšen. A to jak všehoj ženšenový, tak i ženšen americký. Dále je to bazalka, klanopraška čínská, kustovnice cizí, kustovnice čínská, lékořice nebo kozinec blanitý. Příkladem houby s adaptogením účinkem je lesklokorka lesklá a housenice čínská.

Doporučené užívání

Některé najdete ve formě čajů nebo prášků a směsí, které se dají smíchat s vodou či přidat například do smoothie a polévek. K dispozici jsou také různé doplňky stravy, ať už se jedná o tablety, sirupy nebo tinktury. Ovšem pozor, zboží vždy kupujte pouze od prověřeného dodavatele a ujistěte se, že v nich je daná látka obsažená v takové míře, aby vám skutečně pomohla.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat