Prostreno.cz

Dejte si brokolicové klíčky a trávení bude šlapat jako na drátkách

Chcete mít větší ochranu před rakovinou a krevní tlak v ukázkových hodnotách? Pak si pravidelně dávejte klíčky brokolice, díky kterým se možná vyhnete i srdečním chorobám, nošení brýlí nebo potížím s trávením.

Brokolicové klíčky. Že vás ochutnávka téhle „zelené parády“ nikterak neláká? Podle odborníků byste své stanovisko měli ještě přehodnotit, neboť se v ní ukrývá o poznání více cenných živin, než v celé hlávce brokolice. Díky tomu vám vychvalovaná „semínka“, jež se báječně hodí do salátů, polévek i k masu, zprostředkují zajímavá zdravotní pozitiva. Která konkrétně?

Silná ochrana před rakovinou

Možná už jste slyšeli o tom, že zmíněná brukvovitá zelenina obsahuje látku zvanou sulforafan, jež bojuje proti rakovinovému bujení. Poznatky průzkumu, které publikoval magazín American Cancer Society, však sdělují, že uvedené malé poklady vykazují až padesátinásobek této silné antioxidační a detoxikační fytochemikálie, tudíž jako prevence jedné z nejobávanějších chorob současnosti fungují na výbornou.

Regulace cholesterolu. Už po týdnu konzumace

Studie, která byla provedena japonským Národním institutem pro výzkum populace, zase prokázala, že jedinci, kteří jedí klíčky brokolice sedm dní, vykazují nižší hladiny škodlivého cholesterolu. Právě z tohoto důvodu vnímají lékaři jmenovanou potravinu jako chutný prostředek podporující celý kardiovaskulární systém, přičemž podstatně snižuje pravděpodobnost srdečních chorob.

Trávení, které šlape jako po drátkách

Uvedený zázrak má i další vítané přednosti. Kromě široké škály vitaminů a minerálů nabízí vysoký podíl vlákniny, takže příznivě působí na kondici i samotný chod trávicího systému. Nelze opomenout, že rovněž přidá ruku k dílu při neutralizaci nadměrného počtu bakterií v žaludku, což rozhodně není na škodu, spíš naopak!

Zrak jako ostříž? Žádný problém

Přestože naše babičky skálopevně tvrdily, že jen mrkev je dobrá pro oči, zraku nesmírně svědčí všechno, co v sobě skrývá lutein a zeaxantin, což jsou výživné látky předcházející makulární degeneraci i šerosleposti. A víte, co? Brokolicové klíčky mají těchto živin doslova na rozdávání! Dáte jim šanci a zkusíte je zakomponovat do večeře?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat