Prostreno.cz

Co hrozí, když budete projímadla užívat déle než dva dny

Laxativa jsou v podstatě stimulanty střev. Ale mnoho lidí je využívá, když chce rychle zhubnout, neboť urychlují pohyb potravin přes trávicí trakt, čímž se zabraňuje vstřebávání kalorií. Skutečně je věc tak jasná? A co vám hrozí, když jim podlehnete?

Laxativa jsou bylinné nebo chemické léky, které pomáhají uvolnit stolici a zlepšit pohyb střev. Lékaři je obyčejně předepisují těm, kdo trpí zácpou. Jistě, fungují, ale jejich nadužívání nebo nepřetržité užívání může způsobit vážné zdravotní problémy.

Pokud tedy uvažujete o tom, že se na ně obrátíte při snižování váhy, počítejte s komplikacemi a vedlejšími účinky. Hubnutí totiž nepodporují tak, jak si mnozí myslí – a rozhodně pro to nejsou určená. Navíc se při jejich přijímání z těla vyloučí voda, ne tuk. V žádném případě také nebudete budovat svalovou hmotu.

Sluší se také uvést, že neexistuje žádný vědecký výzkum, který by dokazoval, že laxativa mají na hubnutí pozitivní vliv. A co všechno vám hrozí, když si stejně nedáte říct a budete je užívat déle než dva dny?

Dehydratace

Jedním z prvních účinků nadužívání laxativ je dehydratace. Většina laxativ má tendenci čerpat vodu do trávicího traktu z okolních tkání a změkčovat stolici. To způsobuje odvodnění. Když jste dehydratovaní, vaše buněčná funkce se zpomalí a rychlost metabolismu klesá.

Nerovnováha elektrolytů

Elektrolyty hrají důležitou roli ve správné buněčné funkci, buněčném dělení a buněčné signalizaci. Hlavní elektrolyty jsou sodík, draslík, chlorid, vápník, fosfát a hořčík. Nadměrné užívání laxativ způsobuje nerovnováhu v hladinách elektrolytů, což vede k dezorientaci, záchvatům a kómatu. Používáte-li laxativa a trpíte-li bolestmi hlavy, svalovou únavou, slabostí a palpitací srdce, přestaňte je používat a okamžitě vyhledejte lékaře.

Selhání ledvin

Časté a souvislé používání laxativ způsobí, že ledviny budou pracovat 24 hodin sedm dní v týdnu, což se podepíše na jejich oslabení a v konečném důsledku i selhání.

Poškození jater

Větší množství chemických tablet pochopitelně ovlivňuje i játra. Berete laxativa, protože váha ukazuje o kilo, dvě méně? Zahráváte si s poškozením jater.

Deprese

Protože laxativa ve skutečnosti nepomohou ztratit tuk, ale vodu, může to vyvolat obsedantně-kompulzivní akce a deprese. Skutečně to stojí za to?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat