Prostreno.cz

Zloději, kteří vám kradou dobrý spánek: Děti, partner, ale i dieta

Nejen hluční sousedi, rušná ulice nebo problémy ve vztahu či v práci mohou být na vině vašeho nevyspání. Třeba se za vašimi probdělými nocemi skrývá jeden z následujících tří důvodů.

Většinou se nedostatek spánku přičítá stresu a starostem. Ale co když to není váš případ? Pak se zkuste zamyslet, zda ve vašem životě nekradou spánek tito „zloději“…

Zloděj spánku č. 1: Nízkokalorická dieta

Pokud jste se rozhodli zhubnout a ze dne na den radikálně snížili počet kalorií, jež svému tělu dodáváte, může vás v noci budit hlad (aniž byste si to ovšem plně uvědomovali). Jak takovému probouzení zabránit? Dbejte na to, abyste měli dostatečný přísun bílkovin, nejen po celý den, ale i přibližně 3 hodiny předtím než se odeberete ke spánku. Strčte do pusy kousek sýra nebo snězte třeba jogurt, udrží hladinu cukru ve vaší krvi stabilní a vaše tělo se bude cítit nasycené po mnohem delší dobu.

Zloděj spánku č. 2: Rostoucí rodinka

O nevyspání, tedy tom dlouhodobém, by vám mohly sáhodlouze vyprávět novopečené maminky. Několik měsíců po porodu mají totiž zvýšenou hladinu estrogenu, což je jeden z důvodů, proč mají lehký spánek (i naše tělo tak zajistí, že se probudíme, když miminko pláče). Navíc se s příchodem miminka a jeho režimu zcela zpřeházejí biologické hodiny maminek, a tak se může stát, že už nespí, ani když mohou (například když spí jejich potomek nebo ho hlídá tatínek či některý z prarodičů a ony mají čas na odpočinek – ačkoli jsou unavené, nedokážou usnout). Lékem na tenhle typ nespavosti je především čas – i vaše tělo si musí zvyknout na nový režim. Pomoci mohou i některé bylinky (je však důležité konzultovat jejich použití s lékařem, zvláště pokud kojíte), například heřmánek nebo levandule (ta ve formě vonných esencí). Zkusit můžete i ukolébat se před spaním např. knihou – zklidníte se a bude se vám lépe usínat.

Zloděj spánku č. 3: Partner

Zcela samostatnou kapitolou je partner, s nímž sdílíte postel a který hlasitě chrápe. Pokud se jedná o přetrvávající problém, nezbude vám nic jiného (pokud se tedy nechcete stěhovat do oddělené ložnice) než přesvědčit jej, aby vyhledal lékařskou pomoc. Spousta příčin chrápání se dá v dnešní době poměrně snadno řešit.

Dalším problémem může být partner, jenž se při spaní příliš často převaluje. Pokud jej trápí noční můry, i v tomto případě není od věci konzultace s odborníkem (psycholog, psychiatr). Jestliže se převaluje „jen tak“ a v pozadí není žádný medicínský problém (například syndrom neklidných nohou, jenž narušuje spánek velmi významně nejen partnerovi nemocného člověka, ale i jemu samému), možná byste měli přemýšlet nad investicí do kvalitní matrace, jež tolik nepřenáší pohyb (takže při každém otočení partnera nenaskočíte díky pružnosti matrace o 3 cm), nebo do dvou oddělených matrací…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat