Prostreno.cz

Rajčatová šťáva umí snížit zvýšený krevní tlak

Nevíte, čím si zpestřit nudný pitný režim? Zapomeňte na limonády s pochybným složením, osvěžte se raději nesoleným rajským nápojem! Ten na váš kardiovaskulární systém zapůsobí jen příznivě.

Arteriální hypertenzí, nebo chcete-li vysokým krevním tlakem, trpí podle odhadů 2,5 milioni Čechů, přičemž celá čtvrtina o tom nemá ani potuchy (1). Co když jste mezi nimi i vy? Je to docela dost možné. No nedivte se, toto onemocnění mnohdy nemá žádné příznaky. Ovšem když o sobě dá poprvé pořádně „vědět“, bývá to prostřednictvím závažné komplikace, jako je například ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu, mozková příhoda, porucha ledvin či diabetes. Jak tomuto scénáři zabránit? Klíčem je pitný režim. A to vážně!

Červený medikament se slibnými účinky

Nedávná japonská studie uskutečněná na Tokyo Medical and Dental University pořádně překvapila. A to nejen lékaře, ale i pacienty s hypertenzí. Tamní experti do svého průzkumu zahrnuli 297 žen a 184 mužů. Polovina respondentů pak dostala jasné instrukce ohledně jídelníčku. Tedy vlastně, šlo o jediné – zahrnout do něj nesolenou rajčatovou šťávu, kterou účastníci přislíbili popíjet každý den. Po několika týdnech a analýze nashromážděných poznatků výzkumníci přišli s hodně nadějným tvrzením (2).

Rajská medicína? Ani kapka nazmar!

Z výsledků totiž jasně vyplynulo, že zodpovědným konzumentům zmíněného nápoje poklesl krevní tlak, což ovšem nemohli říct ti, kterým byl zapovězen. Navíc se ukázalo, že u 125 z nich se snížila i hodnota škodlivého cholesterolu, což byl velice příjemný a nečekaný bonus (2).

„Tato studie byla vůbec první, která zkoumala příznivé působení rajčatové šťávy na krevní tlak, a to bez ohledu na pohlaví i věk pacientů. Domníváme se, že jedinečné složení obsažených živin skutečně zlepšuje celkové zdraví a posiluje kardiovaskulární systém, což významně omezuje pravděpodobnost jeho poškození,“ nešetří chválou autoři průzkumu v tiskové zprávě (2). No vida, dáte si taky sklenku?

Zdroj: (1) www.kardiologie-sro.cz/resene-obtize/arterialni-hypertenze/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/fsn3.1066





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat