Prostreno.cz

První pomoc při stresu aneb Kdy už je čas na terapeuta

Nestíháte, nevíte, kde vám hlava stojí, a navíc jsou na vás kladené velké nároky? Nedovolte, aby vás okolnosti takhle „semlely“, zabojujte proti splínům i depresi, a to s pomocí jednoduchých rad přímo od odbornice!

Německá psychoterapeutka Felicitas Holdau tvrdí, že když ze samého stresu nevíte kudy kam, je třeba vyhlásit jemnou strategii. Tato expertka v první řadě svým klientům radí, aby přišli k sobě. Podle ní velmi dobře působí, když si na okamžik sednete, ruce jemně a láskyplně položíte na své břicho nebo na srdce – tam, kde to momentálně dobře prociťujete – a začnete vědomě dýchat, pomalu a hluboce. Taky se narovnejte v zádech!

„Tím se dostanete z trpitelské pozice do aktivní, silné, tedy vnitřní polohy. A dál se pokuste vnímat tělesné napětí. To stále a znovu uvolňujte,“ radí Felicitas Holdau ve své knize Jsem v pohodě s tím, že vhodné jsou i přestávky. Například taková polední pauza je naprosto nezbytná. A co dál dělat proto, aby vaše práce měla jasný řád, smysl a taktiku?

Plán, který nic nestojí

Jde-li o to vyřídit určité věci, napište si, co vás skutečně čeká. Tak získáte přehled o budoucím dění. Už jenom to člověka zbaví paniky. Dál si stanovte priority, v podstatě věci, jež spěchají, dejte k vyřízení na první místo. „Co je vám obzvlášť nepříjemné, nebo co vás nesmírně tlačí, by se mělo stát prioritou, protože až to bude vyřízené, začnete se cítit o dost lépe,“ popisuje psychoterapeutka. Vhodný je i rozpracovanější časový harmonogram.

Zamyslete se, co ze seznamu úkolů musíte do určitého časového horizontu vládnout a naplánujte si časovou rezervu pro nepředvídané záležitosti. Děsí-li vás představa časových úseků, přistupte spíš k odškrtávání položek v momentě, kdy jsou hotové. A ještě předtím si za splnění povinností slibte nějakou odměnu. Nejdůležitějším bodem na seznamu však zůstává již uvedený odpočinek.

Kdy už je čas na terapeuta?

10 minut relaxu v poledne a večer? Ideální stav. Uvolníte se, když si od svých starostí aspoň na chvíli oddychnete. Přivřete oči, pokuste se na nic nemyslet. Doplníte tak svoji sílu. Někde se něco nepovedlo? Nevadí, nikdo není dokonalý a ani vy nemusíte být nejlepší. Koneckonců s perfekcionismem se dá pracovat s pomocí terapeuta, takže pokud i vás každý den tíží, proč nedokážete říci ne, nebo si lámete hlavu nad tím, že nesmíte udělat chybu, poraďte se s odborníkem. Ten vám jistě vysvětlí, že trochu rebelie a volnějšího režimu ani vám neuškodí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat